Naslovnica Novo Pelosi: Putovanje u Aziju nikada nije značilo promjenu statusa quo na Tajvanu

Pelosi: Putovanje u Aziju nikada nije značilo promjenu statusa quo na Tajvanu

Pelosi: Putovanje u Aziju nikada nije značilo promjenu statusa quo na Tajvanu
Pelosi: Putovanje u Aziju nikada nije značilo promjenu statusa quo na Tajvanu

Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi izjavila je da njeno putovanje kroz Aziju, koje je potaknulo Kinu da održi velike vojne vježbe u vodama kod Tajvana, nikada nije značilo promjenu statusa quo na Tajvanu ili u toj regiji.

Pelosi je s delegacijom boravila u Japanu na posljednjoj etapi azijskog putovanja koje je uključivalo kratko i nenajavljeno zaustavljanje na Tajvanu, ostrvu sa samoupravom koje Peking smatra svojim.

Tokom posjete američke zvaničnice Tajvanu, na najvišem nivou u posljednjih 25 godina, Pelosi je pohvalila demokratiju te zemlje i obećala solidarnost što je razbjesnilo Kinu. Tokom konferencije za novinare u Tokiju, Pelosi se osvrnula na diplomatsku oluju izazvanu posjetom Taipeiju.

“Od početka smo rekli da se naše pojavljivanje ovdje ne odnosi na promjenu statusa quo na Tajvanu ili u regionu”, rekla je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa japanskim premijerom Fumiom Kishidom, prenosi Reuters.

Kineski državni emiter saopštio je da će vojne vježbe koje su počele u četvrtak i treba da se završe u nedjelju, biti najveće kineske vježbe u Tajvanskom moreuzu. Vježbe su uključivale bojnu vatru po vodama i vazdušnom prostoru oko ostrva.

Pet projektila palo je u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana (EEZ), što je navelo Tokio da uloži snažan protest diplomatskim kanalima.

Jedan od najbližih saveznika Washingtona, Japan, sve je zabrinutiji zbog rastuće moći Kine u Indo-Pacifiku i mogućnosti da bi Peking mogao poduzeti vojnu akciju protiv Tajvana.

Kishida je ranije rekao da će dva saveznika raditi zajedno na održavanju mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu, ključnom brodskom putu.

Japan, čija su najjužnija ostrva bliža Tajvanu nego Tokiju, upozorio je da kinesko zastrašivanje Tajvana predstavlja eskalirajuću prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime