Naslovnica Novo Pentagon: Rusi se povukli iz okoline Kijeva i Černihiva

Pentagon: Rusi se povukli iz okoline Kijeva i Černihiva

Pentagon: Rusi se povukli iz okoline Kijeva i Černihiva
Pentagon: Rusi se povukli iz okoline Kijeva i Černihiva

Dužnosnici američkog ministarstva odbrane rekli su da je povlačenje Rusije iz regija Kijev i Černihiv sada završeno.

“Ruske snage u blizini Kijeva i Černihiva završile su povlačenje iz tog područja kako bi se ponovno konsolidirale i preuredile u Bjelorusiji i Rusiji”, rekao je dužnosnik Pentagona novinarima u srijedu.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da ne vide ruske snage u ili oko Kijeva ili u ili oko Černihiva, dodavši da je ruski predsjednik Vladimir Putin “postigao nula svojih strateških ciljeva”.

Putin, zapravo, preuzima kontrolu samo nad malim populacijskim centrima, dodao je Kirby, naglasivši da Rusi nisu zauzeli ni Harkov.

Ova vijest dolazi nekoliko dana nakon što je Rusija najavila da će svoje napore usmjeriti na ukrajinski istočni Donbas.

Visoki dužnosnik Pentagona, koji je želio ostati anoniman, rekao je da bi se ruske trupe mogle vratiti u Kijev u budućnosti i da ostaje nejasno hoće li se trupe koje se povlače vratiti.

Prema istraživačkom centru Instituta za proučavanje rata, malo je vjerovatno da će ruske jedinice koje se povlače iz okoline Kijeva “u skorije vrijeme povratiti borbenu učinkovitost”.

Od 130 ruskih bataljona koji su poslani u Ukrajinu, više od 80 ostaje u zemlji, rekao je dužnosnik. Associated Press, pozivajući se na američkog odbrambenog dužnosnika, izvijestio je da broj ruskih vojnika koji se povlače iznosi najmanje 24.000.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime