Naslovnica Novo Danas počinje glasanje o pripajanju dijela Ukrajine Rusiji

Danas počinje glasanje o pripajanju dijela Ukrajine Rusiji

Danas počinje glasanje o pripajanju dijela Ukrajine Rusiji
Danas počinje glasanje o pripajanju dijela Ukrajine Rusiji

Područja Ukrajine koja su pod okupacijom Rusije počinju danas održavanje referenduma o tome hoće li se pridružiti Rusiji, dok Moskva insistira na pozitivnom ishodu s očiglednim pokušajima pripajanja teritorije od svog susjeda.

Glasanje počinje danas u četiri regije Ukrajine u kojima se Rusija učvrstila tokom svoje invazije. Zapadni saveznici Ukrajine osudili su taj potez kao otimanje zemlje i odbili priznati rezultate glasanja.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da se radi o “opasnoj eskalaciji”. Blinken je rekao u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a da nikakvo rusko polaganje prava na ukrajinsko tlo ne može oduzeti Ukrajini pravo da se brani.

U svom obraćanju u četvrtak navečer, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je glasanje lažno i nedemokratsko.

Prijevremeni izbori raspisani su ranije ove sedmice u istočnim regijama Lugansk i Donjeck – kao i Zaporožje i Herson na jugu.

Četiri regije predstavljaju oko 15% Ukrajine, ili područje veličine Mađarske, navodi novinska agencija Reuters. Predviđeno je da glasanje traje pet dana.

Ruski mediji izvijestili su da će izborni dužnosnici ići od vrata do vrata s prenosnim glasačkim kutijama od petka do ponedjeljka.

Biračka mjesta radit će samo petog dana, 27. septembra, a dužnosnici su naveli da je to iz sigurnosnih razloga.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime