Naslovnica Vijesti Regija Otvoren Pelješki most, svečanosti prisustvovao i Dragan Čović, pogledajte vatromet nakon otvaranja

Otvoren Pelješki most, svečanosti prisustvovao i Dragan Čović, pogledajte vatromet nakon otvaranja

vatromet

PODIZANJEM posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most je potpuno spojen i proteže se od Komarne na kopnenoj strani do Brijeste na Pelješcu.

Most ima 13 raspona, od kojih je pet glavnih duljine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra te dvije trake sa zaustavnom trakom, koja će služiti za održavanja mosta. Građani neće plaćati prelazak preko mosta, a to nije jedini razlog za slavlje. Spajanjem mosta zadovoljni su i lokalni stanovnici budući da će most skratiti put od Zagreba do Dubrovnika za čak dva sata.

Pogledajte vatromet nakon spajanja Pelješkog mosta

Most je dug 2404 metra

Posljednji element koji je večeras postavljen dug je 18 metara, a simbolički su postavljanje dovršili premijer Andrej Plenković, ministar prometa Oleg Butković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Spajanje su pratili i brojni građani s kopna te mnoštva brodica, barki i drugih plovila.

Duljina mosta od osi do osi upornjaka iznosi 2404 metara, ukupna duljina mosta s upornjacima iznosi 2440 metara, a plovidbeni profil ispod mosta 200 puta 55 metara.

Glavni i odgovorni projektant Pelješkog mosta je Slovenac Marjan Pipenbaher.

Most je izgradio kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation. Kinezi su posao dobili na natječaju 2018. godine, ponudivši 2.081 milijardu kuna bez PDV-a, s rokom dovršetka radova od 36 mjeseci.

Gradnja je službeno počela 31. jula 2018. godine, kada je izvođač uveden u radove.

vatromet
Vatromet nakon otvaranja Pelješkog mosta

Potpuno otvoren trebao bi biti u junu 2022.

Očekuje se da će most, s pristupnim cestama, biti otvoren za promet u junu 2022. godine, prije početka glavne turističke sezone.

Odluku o financiranju gradnje mosta vlada je donijela 2017. godine.

U maju 2013. godine studija koju je naručila Europska komisija pokazala je da je Pelješki most najbolje rješenje kako bi se povezao jug Hrvatske s ostatkom države.

Pelješki most prva je od ukupno četiri faze projekta “Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom”, za čije je sufinanciranje Europska komisija odobrila 357 milijuna eura bespovratnih sredstava ili 85 posto prihvatljivih troškova.

Naime, ukupna vrijednost projekta je 526 milijuna eura s uključenim PDV-om, a vrijednost prihvatljivih troškova 420 milijuna eura, od čega se sredstvima Europske unije sufinancira 85 posto, dakle 357 milijuna eura.

Europska unija financira i popratnu infrastrukturu: pristupne ceste, tunele, dodatne mostove i vijadukte, kao i obilaznicu Stona.

Index.hr

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime