Naslovnica Novo Porodica opisala horor u Mariupolju: Pucali su na ljude u redu za...

Porodica opisala horor u Mariupolju: Pucali su na ljude u redu za vodu

0
Porodica opisala horor u Mariupolju: Pucali su na ljude u redu za vodu
Porodica opisala horor u Mariupolju: Pucali su na ljude u redu za vodu

Dmitro i Tanja Shvets proveli su prva 23 dana rata skrivajući se u podrumu u Mariupolju sa svojom sedmogodišnjom kćerkom Vladom i svojim roditeljima. Porodica je uspjela pobjeći iz Mariupolja prošlog četvrtka, ali njihovi roditelji su ostali tamo.

Pobjegli su u Dnjipar, grad na sjeveroistiku Ukrajine. Tanja je u razgovoru za CNN rekla da je rusko bombardovanje praktički izbrisalo Mariupolj s karte te je samo pitanje vremena prije nego što se ostali gradovi u Ukrajini suoče s takvom sudbinom.

– Tamo više nema grada. Grad Mariupolj više ne postoji. Ne postoji nijedna stambena zgrada koja nije oštećena ili srušena. U gradu je ostalo samo 10% ljudi. Samo umirovljenici koji nemaju novca ili automobila pa ne mogu pobjeći i oni koji ne mogu hodati”, ispričala je Tanja za CNN.

– Nismo se okupali tri sedmice. Nuždu smo obavljali u vreću ili kantu – napisala je Tanja u svoj dnevnik kojeg je vodila u skloništu. Dijelove dnevnika pokazala je CNN-u.

Obitelj je rijetko napuštala podrum – izlazili su samo kako bi našli hranu i vodu. Jednom su izašli kako bi pomogli pokopati susjede koje je ruska artiljerija ubila dok su čekali u redu za hranu.

– Problem je što u gradu više nema ničeg. Nema signala za mobitel, nema interneta. Sve je odsječeno – plin, voda, struja – rekao je Dmitro za CNN.

– Kuhali smo na otvorenoj vatri. Drva smo skupljali po parkovima jer nije bilo druge opcije za preživljavanje. Dijelili smo hranu sa komšijama i rođacima – dodao je.

Par je ispričao da su bili pod dojmom da Rusi namjerno ciljaju skupine civila koji su čekali u redovima za hranu, vodu ili lijekove.

– Samo su nas ubijali. Ako bismo se okupili da nađemo vodu, pucali bi po nama – ispričala je Tanja.

Prethodni članakAppleovi korisnici bez pristupa aplikacijama
Naredni članakIzjava Peskova o korištenju nuklearnog oružja ocijenjena kao “ruski izgovor da to upotrijebe”

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime