Naslovnica Novo Pregovori Rusije i Ukrajine se nastavljaju danas

Pregovori Rusije i Ukrajine se nastavljaju danas

Pregovori Rusije i Ukrajine se nastavljaju danas
Pregovori Rusije i Ukrajine se nastavljaju danas

Pregovori Rusije i Ukrajine o primirju će biti nastavljeni i danas, a planirano je da sve bude održano putem video veze.

Uoči pregovora, dužnosnici obje strane su prilikom istupa u javnosti bili oprezno optimistični, međutim malo je dokaza da se stav ruskog predsjednika Vladimira Putina promijenio, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je granatiranje u Ukrajini žestoko nastavljeno i tokom jučerašnjeg dana.

Savjetnik Ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je potvrdio da će se nova runda razgovora održati danas.

“Opet. Pregovori se odvijaju non-stop u formatu video konferencija. Radne grupe stalno rade. Veliki broj pitanja zahtijeva stalnu pažnju. U ponedjeljak, 14. marta, održat će se pregovaračka sjednica na kojoj će se sumirati preliminarni rezultat”, napisao Podoljak u objavi na Twitteru.

On je na svom Telegramu kasnije dodao da je Rusija “počela konstruktivno razgovarati” ističući da je Moskva mnogo osjetljiva na poziciju Ukrajine. Naveo je da su prijedlozi Ukrajine čvrsti i tiču se prije svega prekida vatre i neprijateljstva, a izrazio je i nadu i očekivanje da će strane u narednim danima doći do konkretnih rezultata.

Član ruske delegacije Leonid Slatski je rekao da je ostvaren značajan napredak u razgovorima s Ukrajinom te da je moguće da će doći do nacrta sporazuma.

“Prema ličnim očekivanjima, napredak će u narednim danima prerasti u zajednički stav obje delegacije i u dokumente za potpisivanje”, izjavio je Slatski, a prenijela je ruska novinska agencija “RIA Novosti”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime