Naslovnica Novo Premijer Kanade najavio zabranu prodaje i kupovine oružja

Premijer Kanade najavio zabranu prodaje i kupovine oružja

Premijer Kanade najavio zabranu prodaje i kupovine oružja
Premijer Kanade najavio zabranu prodaje i kupovine oružja

Kanadski premijer Justin Trudeau najavio je plan donošenja novog zakona za provedbu “nacionalnog zamrzavanja posjedovanja oružja” te zabrane ljudima da kupuju i prodaju oružje bilo gdje u zemlji.

Njegova vlada predlaže novi zakon kojim bi se zamrznulo privatno vlasništvo nad svim vatrenim oružjem kratke cijevi, a ako se usvoji, očekuje se da će zabrana stupiti na snagu na jesen, prenosi BBC.

Zakon ne bi potpuno zabranio posjedovanje oružja, ali bi njihovu kupovinu učinio ilegalnom. Prijedlog Trudeaua dolazi nekoliko dana nakon masakra u osnovnoj školi u Teksasu u kojem je ubijena 21 osoba.

Nacrt zakona, koji je u ponedjeljak predstavljen kanadskom parlamentu, onemogućava kupovinu, prodaju, prijenos ili uvoz pištolja bilo gdje u zemlji.

“Osim upotrebe vatrenog oružja za sportsko pucanje i lov, nema razloga da bilo kome u Kanadi treba oružje u svakodnevnom životu”, rekao je kanadski premijer i naglasio da je dužnost vlasti da preduzima pravovremene mjere.

To je do sada najambiciozniji pokušaj njegove vlade da ograniči pristup vatrenom oružju.

Nacrt bi također zahtijevao da se spremnici za municiju za puške rekonfiguriraju tako da mogu držati najviše pet metaka odjednom.

Također, bile bi oduzete dozvole za nošenje vatrenog oružja osobama koje su umiješane u nasilje u porodici ili drugi oblik uznemiravanja.

Za razliku od SAD-a, posjedovanje oružja nije sadržano u kanadskom ustavu, ali vatreno oružje je i dalje popularno, posebno u ruralnim dijelovima zemlje.

Kanada već ima strožija pravila o posjedovanju oružja nego SAD i svake godine bilježi manje incidenata. Naprimjer, sve puške moraju biti zaključane i ispražnjene, a svako ko želi kupiti vatreno oružje mora proći opsežne provjere.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime