Naslovnica Novo Prestao curiti plin iz Sjevernog toka 2

Prestao curiti plin iz Sjevernog toka 2

Sjeverni tok 2

Plinovod Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru konačno je prestao ispuštati plin, objavila je danska energetska agencija Energistyrelsen.

Agencija je na Twitteru objavila da ju je kompanija koja upravlja gasovodom Severni tok 2 obavijestila da se pritisak u gasovodu izgleda stabilizovao.

“Ovo ukazuje da je curenje plina prestalo. Ili je cjevovod potpuno prazan ili su pritisak plina u cjevovodu i vode izvana u ravnoteži”, objavila je agencija.Portparol Gasproma, koji je pod kontrolom Kremlja, rekao je jučer da je nakon eksplozije koja je pogodila dva gasovoda u Baltičkom moru iscurilo 800 miliona kubnih metara prirodnog plina.


Lideri Evropske unije će razgovarati o “sabotaži” plinovoda Sjeverni tok na predstojećem samitu u Pragu, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, rekavši da su incidenti “prijetnja EU”.

“Odlučni smo da osiguramo našu kritičnu infrastrukturu,” napisao je Michel na Twitteru.Evropski lideri iz više od 40 zemalja pozvani su na skup u Prag u četvrtak, prije nego što se lideri 27 članica Evropske unije sastanu na samitu u petak.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime