Naslovnica Crna hronika Priča oca preminulog dečaka u Leskovcu: I kola odnesete majstoru pa vam...

Priča oca preminulog dečaka u Leskovcu: I kola odnesete majstoru pa vam popravi za dan, a njega nisu spasili

Otac Elvis jedva je govorio nakon što je stigao nalaz obdukcije. Ne shvata, kaže nam, kako je njegov sin, koga su danima vodili kod lekara, odjednom umro od sepse

Šest dana smo ga vodili po lekarima. Šest dana. A oni su nam govorili, nije to ništa, prehlada neka. Hoću da ih tužim, da odgovaraju – ogorčeno i pun bola za Telegraf poručuje Elvis I, otac osamnaestomesečnog dečaka koji je krajem novembra preminuo u Opštoj bolnici u Leskovcu. Rezultati obdukcije pokazali su da je dete podleglo encefalitisu i sepsi, što je oca naročito šokiralo.

 

Nakon dobijenih rezultata obdukcije, jedva govori, ali poručuje da neće pustiti da sve prođe tek tako i da će juriti redom pedijatre koji su njegovog sina vraćali uz reči da je sve “samo prehlada”.

– Od čega je dete dobilo sepsu? Četiri dana je bio u bolnici i umro. Pa kola odnesete kod majstora i popravi im ih za dan-dva, a oni nisu mogli da pomognu mom sinu – pita se u očaju Elvis.

Podsetimo, dečaka rodom iz sela Stubla u okolini Bojnika u bolnicu je dovela maćeha sa upalom pluća, dehidratacijom i visokom temperaturom. Mališan je preminuo posle četiri dana lečenja na odeljenju pedijatrije ove zdravstvene ustanove, pa je naložena obdukcija radi utvrđivanja uzroka smrti.

 

– Odvela sam ga kod lekara u Bojniku, tu su mi rekli da su oni detetu izmerili temperaturu i da je nema. Međutim, ja sam tražila da mi daju uput za Dečiji dispanzer u Leskovcu – rekla je naša sagovornica.

Tamo je mališanu, priča ona, izvađena krv, a krvna slika bila je loša.

– Tamo smo bili 21. novembra. Dete je povraćalo, imalo malo povišenu temperaturu. Tada su me pitali da li želim da dete ostaje u bolnici ili da ga vodim kući, a ja sam instistirala da ostane. Dali su mu infuziju, pošto nije jeo. Sutradan mu ponovo vadili krv, rekli da krvna slika nije najsjajnija – objašnjava Anita.

Kobnog dana, ovaj mališan primio je injekciju.

– Lekari su rekli da mora da primi injekciju i posle toga se više nije probudio – priča Anita drhtavim glasom.

Otac Elvis kaže za Telegraf da su u šoku i da će neko morati za sve da odgovara.

– Čekamo još jedno dete, znamo da moramo napred, ali toliko je teško…. Pustili su mog sina da umre – jedva izgovara Elvis na kraju našeg razgovora.

Direktor bolnice u Leskovcu: Ništa nije ukazivalo da će dete umreti, svi smo bili jako potreseni
Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu izrazio je žaljenje zbog prerane smrti mališana ali je istakao da ova zdravstvena ustanova nije odgovorna za tragičan događaj.

– Dete je u bolnicu stiglo sa maćehom sa simptomima ozbiljnog oboljenja, pružena mu je kompletna zdravstvena nega ali je nažalost preminulo. U tom trenutku ništa nije ukazivalo da će dete umreti, svi smo bili jako potreseni. Čekali smo nalaz, dokazano je da je u pitanju prirodna smrt, kompletna dokumentacija dostavljena je porodici dečaka – kazao je Dimitrijević a za detalje patološkog nalaza uputio nas je na patologa Opšte bolnice u Leskovcu Gorana Stanojevića.

Patolog je potvrdio da je uzrok smrti nedvosmisleno utvrđen te da je radi otklanjanja svake sumnje, konsultovao i kolege iz Beograda koje su potvrdile njegova saznanja.

– Uzrok smrti je sepsa i encefalitis koji je već bio u poodmakloj fazi. Encefalitis je takva bolest da i kada se pacijent pravovremeno obrati lekaru, lečenje je teško i komplikovano a kada se razvije onda je moguć i smrtni ishod. Kolege sa pedijatrije su uradile sve što su mogle, ali nažalost, detetu nije bilo pomoći – objasnio je Stanojević.

Kako je saopšteno iz bolnice, rezultati obducentskog nalaza predati su nadležnom tužilaštvu koje će utvrditi da li je bilo eventualnih propusta u lečenju deteta. U istom cilju u bolnici je boravila i zdravstvena inspekcija.

Kako se navodi u mediicinskoj literaturi, encefalitis je akutno zapaljenje mozga najčešće uzrokovano virusnom infekcijom ili nekom autoimunom bolešću ali ga izazivaju i gljivične i bakterijske infekcije. Može biti opasan po život ako se simptomi ne prepoznaju na vreme i ako se ne potraži hitna medicinska pomoć.

Kako saznajemo, preminulog mališana napustila je majka, a u porodičnom domaćinstvu živeo je sa ocem, maćehom i njenom decom i babom i dedom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime