Naslovnica Novo Privatni podaci milijardu kineskih državljana bili dostupni online

Privatni podaci milijardu kineskih državljana bili dostupni online

Privatni podaci milijardu kineskih državljana bili dostupni online
Privatni podaci milijardu kineskih državljana bili dostupni online

Ogromna online baza koja je sadržavala lične podatke i do milijarde kineskih građana bila je neosigurana i javno dostupna više od godinu dana. Sve se otkrilo kada je anonimni korisnik na hakerskom forumu pokušao da proda ove podatke.

Ovo “curenje” podataka je jedno od najvećih u historiji i prema riječima stručnjaka za cyber sigurnost naznačava rizike skupljanja velikog broja ličnih podataka na jednom mjestu, pogotovo u državama gdje vlasti imaju široki i nekontrolisani pristup ovakvim podacima.

Ogroman broj ličnih podataka kineskih građana bio je dostupan kroz neosigurani link koji je omogućavao neograničeni pristup bilo kome ko je isti posjedovao i ta opcija je bila aktivna minimalno od aprila 2021. godine.

Pristup bazi podataka je ukinut nakon što je nepoznata osoba pokušala da više od 27 terabajta podatak proda za 10 bitocina, otprilike 200.000 dolara.

Korisnik je tvrdio kako je bazu podataka prikupila Šangajska policija i da sadrži podatke milijardu građana Kine, uključujući njihova imena, adrese, brojeve telefona, nacionalne identifikacione brojeve, godinu i mjesto rođenja. Baza je također imala zabilježene milijarde poziva upućenih policiji, prenosi CNN.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime