Naslovnica Vijesti Svijet Protesti u Slovačkoj zbog novog korona zakona: Nevakcinisani će se morati testirati...

Protesti u Slovačkoj zbog novog korona zakona: Nevakcinisani će se morati testirati da bi ušli u trgovine ili na posao

protesti u slovačkoj
Protesti u Slovačkoj su okupili oko 1500 ljudi koji su demonstrirali protiv slovačke politike koronavirusa, blokirali su u četvrtak promet u Bratislavi, tražeći od vlade da povuče novi zakon o pravilima pandemije.
Policija je saopćila kako su demonstranti  blokirali jednu od najvažnijih saobraćajnica u središtu Bratislave. Neki od demonstranata rekli su da planiraju ostati preko noći i narednih dana.

Parlament Slovačke je donio u nedjelju zakon koji bi zdravstvenim vlastima dao ovlast da ponovo uspostave ograničenja za osobe koje nisu potpuno vakcinisane  protiv koronavirusa u slučaju da stope zaraze počnu naglo rasti.

To bi značilo da bi oni bez vakcine trebali pružiti dokaz o negativnom testu na koronavirus kako bi ušli u trgovine ili krenuli na posao. Mjera je u ponedjeljak potpisana.

U četvrtak su demonstranti  tražili da vlada i predsjednik vrate vlast “narodu”.

Rekli su da se zakonom uspostavlja dvoklasno društvo- oni koji su vakcinisani i oni koji nisu.

Dvije opozicione stranke socijaldemokrata u zemlji glasale su protiv te mjere i od tada su najavile planove za podnošenje tužbe ustavnom sudu.

Desničarska ekstremistička stranka LSNS protivi se svim covid mjerama i više je puta pandemiju nazvala “kreacijom” koja drži ljude pod kontrolom, prenosi dpa.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime