Naslovnica Novo Gana: Potvrđeni prvi smrtni slučajevi od opasnog Marburg virusa

Gana: Potvrđeni prvi smrtni slučajevi od opasnog Marburg virusa

Gana: Potvrđeni prvi smrtni slučajevi od opasnog Marburg virusa
Gana: Potvrđeni prvi smrtni slučajevi od opasnog Marburg virusa

Gana je potvrdila prva dva slučaja smrtonosnog Marburg virusa, vrlo infektivne bolesti koju izaziva virus koji pripada istoj porodici kao virus koji izaziva Ebolu.

Kako su saopćili, oba zaražena pacijenta su preminula u bolnici u južnoj Ashanti regiji. Analiza uzorka je pokazala da se radi o Marburg virusu, a isto je potvrdilo i testiranje u Senegalu.

Trenutno se 98 osoba nalazi u karantinu zbog sumnje u kontakt sa preminulima.

Ne postoji lijek za Marburg virus, ali doktori kažu da konzumacija puno vode i tretiranje specifičnih simptoma povećava šanse za preživljavanje. Virus je na ljude prebačen preko voćnih šišmiša, a među ljudima se prenosi tjelesnom tekućinom.

Simptomi uključuju visoku temperaturu, glavobolju, bol u mišićima, povraćanje krvi i krvarenje. Vladini zvaničnici su pozvali građane da se drže dalje od pećina i da meso dobro ispeku prije konzumacije.

U Africi ranije je pojava ovog virusa zabilježena u Angoli, Kongu, Keniji, Južnoafričkoj Republici i Kanadi. Prva ikad zabilježena pojava virusa desila se u gradu Marburgu u Njemačkoj 1967. godine kada je umrlo sedam osoba. U najsmrtonosnijoj pojavi u Angoli 2005. godine virus je ubio više od 200 ljudi.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime