Naslovnica Novo Putin i Erdogan se “častili” komplimentima na prvom sastanku od početka rata...

Putin i Erdogan se “častili” komplimentima na prvom sastanku od početka rata u Ukrajini

Putin i Erdogan se
Putin i Erdogan se "častili" komplimentima na prvom sastanku od početka rata u Ukrajini

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan se sastao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji u Iranu boravi radi Trilateralnog samita u Astana formatu.

Prvi sastanak licem u lice dvojice lidera otkako je počeo rusko-ukrajinski rat, održan je u Međunarodnoj konferencijskoj dvorani u Teheranu.

Predsjednici su se rukovali prije sastanka te imali priliku za kraća obraćanja.

Erdogan je tom prilikom podsjetio kako je u periodu kada nije održan sastanak licem u lice diplomatija s ruskom stranom održavana telefonom.

”Vani smo vidjeli prijatelje. Doista ćemo s vama danas podijeliti intenzivnu agendu. Vjerujem da se i u ovom formatu posredovanja u ovom procesu pristup Rusije odvija u pozitivnom smjeru. I na posljednjim pregovorima u Istanbulu pristup ruske delegacije je bio veoma pozitivan. Rezultati koje ćemo ovdje postići, pozitivno će utjecati na cijeli svijet. Zahvaljujem u lično i ime delegacije. Nadam se da će naši susreti biti produktivni“, rekao je Erdogan.

Putin je izjavio da je postignut napredak u pregovorima o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora i zahvalio Erdoganu na “posredovanju” u tom pitanju.

“Želio bih vam zahvaliti na posredničkim naporima, što ste ponudili Tursku kao teren za pregovore o pitanjima proizvodnje hrane i izvoza žitarica preko Crnog mora. Zahvaljujući vašem posredovanju, pomaknuli smo se. Sva pitanja nisu još riješena, to je točno, ali došlo je do pomaka i to je dobra stvar”, rekao je Putin na sastanku s Erdoganom u Teheranu.

Putin i Erdogan stigli su u Teheran na razgovore s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem o sukobu u Siriji. No dvojica predsjednika na sastanku su namjeravala razgovarati i o pitanju izvoza žitarica iz Ukrajine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime