Naslovnica Novo Putin i Kim Jong-un: Jačat će naše “drugarsko prijateljstvo”

Putin i Kim Jong-un: Jačat će naše “drugarsko prijateljstvo”

Putin i Kim Jong-un: Jačat će naše
Putin i Kim Jong-un: Jačat će naše "drugarsko prijateljstvo"

Rusija je obećala “proširiti svoje sveobuhvatne i konstruktivne bilateralne odnose” sa Sjevernom Korejom, rekao je predsjednik ove zemlje Vladimir Putin.

U pismu poslanom svom korejskom kolegi Kim Jong-unu na dan oslobođenja Pjongjanga, Putin je rekao da bi taj potez bio u interesu obje države.

Zauzvrat, Kim je rekao da je prijateljstvo između obje nacije iskovano u Drugom svjetskom ratu pobjedom nad Japanom.

Dodao je da će njihovo “drugarsko prijateljstvo” jačati.

Prema izvještaju sjevernokorejske državne medijske kuće KCNA, Putin je rekao da će prošireni bilateralni odnosi “biti u skladu s interesima dviju zemalja”.

U svom pismu Kim je rekao da je rusko-sjevernokorejsko prijateljstvo “iskovano u protujapanskom ratu” “konsolidirano i razvijano stoljeće za stoljećem”.

Dodaje se da su “strateška i taktička saradnja, potpora i solidarnost” između dviju zemalja “stavljeni na novu visoku pozornicu, na zajedničkom frontu protiv vojnih prijetnji i provokacija neprijateljskih sila”.

Pjongjang nije imenovao neprijateljske snage, ali Sjeverna Koreja više puta koristi taj izraz za SAD i njegove saveznike.

Sovjetski Savez je nekada bio glavni saveznik Sjeverne Koreje, nudio je gospodarsku saradnju, kulturnu razmjenu i pomoć.

Ali odnos je patio od pada Željezne zavjese, tek se postupno oporavljajući nakon postupnog udaljavanja Rusije od Zapada od ranih 2000-ih.

U julu je Sjeverna Koreja bila jedna od rijetkih zemalja koja je službeno priznala dvije separatističke države u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija, nakon što je Rusija potpisala dekret kojim ih proglašava nezavisnim.

U znak odmazde, Ukrajina, koja se bori protiv ruske invazije na svoj teritorij, prekinula je sve diplomatske veze s Pjongjangom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime