Naslovnica Novo Putin ima sve manje saveznika: Želi poboljšati odnose s talibanima

Putin ima sve manje saveznika: Želi poboljšati odnose s talibanima

Putin ima sve manje saveznika: Želi poboljšati odnose s talibanima
Putin ima sve manje saveznika: Želi poboljšati odnose s talibanima

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je tokom posjete Dušanbeu u Tadžikistanu da njegova zemlja želi poboljšaati odnose sa talibanima.

“Radimo sve kako bismo osigurali da se stanje u državi normalizira te se trudimo izgraditi veze s političkim silama koje kontroliraju situaciju”, kazao je Putin, prenosi novinska agencija Interfaks.

Iako talibani još nisu međunarodno priznati, oni upravljaju većim dijelom Afganistana od ljeta 2021 nakon što se vojska SAD-a povukla iz ove zemlje nakon višegodišnjeg rata.

Usprkos činjenici da ih se u Rusiji službeno smatra terorističkom organizacijom, talibanska delegacija prisustvovala je međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt-Petersburgu.

Putinov posjet Tadžikistanu, bivšoj sovjetskoj republici, prvo je njegovo putovanje u inostranstvo otkad su ruske snage napale Ukrajinu krajem februara. Tokom razgovora s tadžikistanskim predsjednikom Emomalijem Rahmonom ruski predsjednik osvrnuo se na “zajedničku odgovornost” za stabilnost u regiji. Rusija drži vojnu bazu u Tadžikistanu.

U srijedu Putin putuje u Turkmenistan, još jednu bivšu sovjetsku zemlju u regiji.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime