Naslovnica Novo Putin naredio isplatu novca porodicama poginulih pripadnika njegove elitne jedinice

Putin naredio isplatu novca porodicama poginulih pripadnika njegove elitne jedinice

0
Putin naredio isplatu novca porodicama poginulih pripadnika njegove elitne jedinice
Putin naredio isplatu novca porodicama poginulih pripadnika njegove elitne jedinice

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak dekret kojim se naređuje isplata 5 miliona rubalja (81.500 dolara) porodicama pripadnika Nacionalne garde Rusije koji su poginuli u Ukrajini i Siriji.

Dekret predstavlja službeno priznanje da su pripadnici garde, poznati kao Rosgvardija, među žrtvama rata u Ukrajini koji Rusija opisuje kao “specijalnu vojnu operaciju”, prenosi Reuters.

Snage, koje su direktno odgovorne Putinu, stvorene su 2016. godine za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, a korištene su u zemlji za suzbijanje mirnih antivladinih protesta.

Zapadni analitičari protumačili su njihovo raspoređivanje od ranih faza rata u Ukrajini kao znak pogrešnog uvjerenja da će Rusija brzo zauzeti velike gradove, uključujući glavni grad Kijev, gdje bi se Rosgvardija tada mogla koristiti za održavanje reda.

U stvari, ruske snage su otjerane iz Kijeva i iz drugog ukrajinskog grada, Harkova, i sada su fokusirane na teške borbe u istočnom regionu Donbasa.

Putin je već najavio planove kompenzacije porodicama poginulih i ranjenih vojnika. Rusija nije ažurirala podatke o žrtvama od 25. marta, kada je saopćila da je 1.351 vojnik ubijen, a 3.825 ranjeno.

Ukrajinske i zapadne vlade kažu da je do sada njihov broj višestruko veći.

Prethodni članakUbijen dominikanski ministar. Ubio ga prijatelj iz djetinjstva
Naredni članakSkandal u UN-u: Ruski ambasador izjurio sa sjednice

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime