Naslovnica Novo Putin naredio isplatu novca porodicama poginulih pripadnika njegove elitne jedinice

Putin naredio isplatu novca porodicama poginulih pripadnika njegove elitne jedinice

Putin naredio isplatu novca porodicama poginulih pripadnika njegove elitne jedinice
Putin naredio isplatu novca porodicama poginulih pripadnika njegove elitne jedinice

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak dekret kojim se naređuje isplata 5 miliona rubalja (81.500 dolara) porodicama pripadnika Nacionalne garde Rusije koji su poginuli u Ukrajini i Siriji.

Dekret predstavlja službeno priznanje da su pripadnici garde, poznati kao Rosgvardija, među žrtvama rata u Ukrajini koji Rusija opisuje kao “specijalnu vojnu operaciju”, prenosi Reuters.

Snage, koje su direktno odgovorne Putinu, stvorene su 2016. godine za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, a korištene su u zemlji za suzbijanje mirnih antivladinih protesta.

Zapadni analitičari protumačili su njihovo raspoređivanje od ranih faza rata u Ukrajini kao znak pogrešnog uvjerenja da će Rusija brzo zauzeti velike gradove, uključujući glavni grad Kijev, gdje bi se Rosgvardija tada mogla koristiti za održavanje reda.

U stvari, ruske snage su otjerane iz Kijeva i iz drugog ukrajinskog grada, Harkova, i sada su fokusirane na teške borbe u istočnom regionu Donbasa.

Putin je već najavio planove kompenzacije porodicama poginulih i ranjenih vojnika. Rusija nije ažurirala podatke o žrtvama od 25. marta, kada je saopćila da je 1.351 vojnik ubijen, a 3.825 ranjeno.

Ukrajinske i zapadne vlade kažu da je do sada njihov broj višestruko veći.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime