Naslovnica Novo Putin: Povećat ću plate i penzije

Putin: Povećat ću plate i penzije

Putin: Povećat ću plate i penzije
Putin: Povećat ću plate i penzije

Vladimir Putin je obećao da će povećati minimalne plate u Rusiji i plate svih zaposlenih u javnom sektoru kao dio mjera osmišljenih da ublaži zapadne finansijske sankcije izazvane njegovom odlučnošću da se bori protiv Ukrajine.

Govoreći u srijedu na skupu o ponudi pomoći ruskim područjima, predsjednik Rusije je spomenuo da će savezna vlada dodatno povećati penzije i državne isplate uskraćenima kako vrijednost proizvoda bude rasla.

“Vidim da rastući troškovi ozbiljno pogađaju prihode ljudi“, rekao je Putin putem videolinka.

Ovo je rana indikacija udarca koje su zapadne sankcije nanijele ruskom bankarskom sistemu, zajednici naknada i trgovini. Sve ovo počinje da ostavlja ozbiljne posljedice na finansijski sistem zemlje, piše Financial Times.

Troškovi uvezenih artikala su porasli kako je vrijednost rublje naglo pala. Panična kupovina osnovne robe izazvala je brze nestašice u nekim područjima. Ruski proizvođač automobila Avtovaz u srijedu je spomenuo da planirani ljetni odmor svojih zaposlenika prebacuje na april “zbog tekuće katastrofe u isporuci digitalnih elemenata i s ciljem da se izbjegne veliko smanjenje zarade radnika”.

Putin je pokušao da umiri Ruse insistirajući da ne može biti velikih nestašica proizvoda i da ruska centralna finansijska institucija neće morati da “štampa gotovinu“ jer nacija ima adekvatne prihode u rasponu cijena.

Dok je priznao da bi sankcije izvršile pritisak na ruski finansijski sistem, spomenuo je da stanje stvari može biti dugoročno korisno jer to znači “veću nezavisnost od Zapada”.

“Na kraju krajeva, potpuno nova aktuelnost zahtijevala bi duboke strukturne modifikacije našeg finansijskog sistema“, rekao je Putin. “Nisam krio da će biti problematični. Oni će rezultirati kratkotrajnim porastom inflacije i nezaposlenosti. Naša aktivnost je da minimiziramo takve opasnosti.”

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime