Naslovnica Novo Putin zabranio plaćanje kriptovalutama u Rusiji

Putin zabranio plaćanje kriptovalutama u Rusiji

Putin zabranio plaćanje kriptovalutama u Rusiji
Putin zabranio plaćanje kriptovalutama u Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se zabranjuju kriptovalute čime je potvrđeno da je rublja jedina prihvaćena novčana jedinica u Ruskoj Federaciji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je potpisao zakon koji sprečava korištenje digitalne finansijske imovine kao sredstva plaćanja u Rusiji.

Prema novom zakonu, digitalna imovina i digitalna prava više se ne prihvataju kao “novčani surogati” i stoga se ne mogu prihvatiti kao plaćanja za robu i usluge.

Ostale monetarne jedinice su također zabranjene, čime se potvrđuje mjesto rublje kao jedine službeno prihvaćene valute u Rusiji.

Usklađenost će biti osigurana tako što će operatere berze i preduzeća smatrati odgovornim za bilo kakvo kršenje. Prema ruskom zakonu, takvi operateri se smatraju subjektima nacionalnog platnog sistema i moraju poštovati propise koji, između ostalog, ograničavaju vrste transakcija koje im je dozvoljeno da obavljaju i zabranjuju pružanje proizvoda poluge i prinosa svojim klijentima.

Finansijska sredstva sada može direktno steći ruska država bez učešća ili saglasnosti razmjene. Hartije od vrijednosti koje podržavaju digitalnu imovinu također mogu biti pravno ukinute bez obavještenja vlasnika imovine.

Rusija je pokazala dvosmislen stav prema kriptovalutama jer je Ruska centralna banka u maju naznačila da je otvorena za ideju korištenja kriptovaluta za međunarodna poravnanja, ali ne nužno i domaća. S druge strane, ruski ministar industrije i trgovine izjavio je da će kripto plaćanja biti legalna “prije ili kasnije u ovom ili onom formatu”.

Rusima u inostranstvu ne mora nužno biti odobren veći pristup kriptovalutama, jer su sankcije zabranile nekim kripto berzama da pružaju usluge ruskim građanima u Evropskoj uniji.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime