Naslovnica Novo Ratni zločini u Buči: Sistematska silovanja i nove masovne grobnice

Ratni zločini u Buči: Sistematska silovanja i nove masovne grobnice

Ratni zločini u Buči: Sistematska silovanja i nove masovne grobnice
Ratni zločini u Buči: Sistematska silovanja i nove masovne grobnice

Ruski vojnici bili su zarobili 25 djevojaka u ukrajinskom gradu Buči iz kojeg svakog dana stižu vijesti o novim masovnim grobnicama i pronađenim tijelima civila koji su ubijani za vrijeme opsade tog grada.

Prema pisanjima ukrajinskih medija, iz tamošnjeg Ureda pravobraniteljice za ljudska prava neke od silovanih djevojaka su trudne, a ruski vojnici su im govorili kako će ih silovati sve dok im se muškarci ne zgade kako nikada ne bi mogle imati ukrajinsku djecu. Silovane su žene u dobi od 14 do 24 godine.

Skoro dvije sedmice nakon oslobođenja grada u Buči se nastavlja potraga za mrtvima.Nakon što je kijevska oblast oslobođena od ruskih trupa 1. aprila, lokalne vlasti su pronašle veliku masovnu grobnicu u Buči gdje su Rusi brutalno ubili stotine civila.

Jučer je ekshumirano još 17 tijela iz nove masovne grobnice, čime je ukupan broj ubijenih porastao na 72 u samo jednoj od grobnica. Pretpostavlja se da se još desetine nalazi ispod zemlje.

Do sada je pronađeno ukupno 400 tijela u različitim grobnicama.

“Jučer smo izvukli majku sa dvoje djece. Njihova tijela su spaljena”, rekao je Andriy Novikov, koji radi u Glavnom istražnom odjelu ukrajinske nacionalne policije. Žena i njena deca vozili su se u kombiju kada su pripadnici ruske vojske počeli pucati na njih i pokušali da ih spale.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime