Naslovnica Novo Najavljen referendum u Zaporožju o priključenju Rusiji

Najavljen referendum u Zaporožju o priključenju Rusiji

Najavljen referendum u Zaporožju o priključenju Rusiji
Najavljen referendum u Zaporožju o priključenju Rusiji

Proruski šef ukrajinske regije Zaporožje Jevgenij Balicki najavio je kako će ova regija i zvanično održati referendum o pridruživanju ove regije Ruskoj Federaciji.

On je, tokom održavanja događaja “Mi smo s Rusijom”, potpisao ukaz kojim se naređuje Centralnoj izbornoj komisiji da počne pripreme za održavanje referenduma o ujedinjenju Zaporoške oblasti s Ruskom Federacijom.

“Mi, učesnici foruma, izjavljujemo da svoju budućnost povezujemo s Rusijom. Vrijeme je da obnovimo historijsku pravdu. Uvjereni smo da će Zaporoška oblast biti zaštićena kao dio Rusije”, rekli su zvaničnici.

Povodom održavanja referenduma oglasio se i član Glavnog savjeta vojno-civilne uprave koju je imenovala Rusija Vladimir Rogov koji je pojasnio kako očekuje veliku izlaznost.

“Siguran sam da će naš odziv biti prilično visok, jer ljudi sami odlučuju o svojoj sudbini. Jasno i savršeno razumiju rizike i prijetnje koje Ukrajina nosi”, poručio je Rogov.

Kada je riječ o organizaciji referenduma, ruski mediji navode kako Zaporožju u organizaciji pomažu i zvaničnici Sevastopolja, grada na Krimu koji je također prije nekoliko godina raspisao referendum o pridruživanju Rusiji.

“Po mojim uputstvima, tim iz Sevastopolja sada je u Zaporožju i pomaže u organizaciji ovog historijskog događaja”, rekao je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime