Naslovnica Novo Rezultati izbora u Francuskoj: Macronova koalicija strahuje od političke paralize

Rezultati izbora u Francuskoj: Macronova koalicija strahuje od političke paralize

Rezultati izbora u Francuskoj: Macronova koalicija strahuje od političke paralize
Rezultati izbora u Francuskoj: Macronova koalicija strahuje od političke paralize

Nakon što su prebrojani svi glasovi kada su u pitanju parlamentarni izbori u Francuskoj i zvanično se može reći kako je Emmanuel Macron izgubio potpuno kontrolu nad parlamentom ove države.

Prema posljednjim informacijama francuskih medija, koalicija okupljena oko Macrona osvojila je 246 mjesta u parlamentu, a iza nje slijedi koalicija ljevičarskih stranaka NUPES koju predvodi Jean-Luc Melenchon sa 142 zastupnička mjesta.

Nacionalno okupljanje desničarke Marine Le Pen osvojilo je 89 zastupničkih mjesta, a Republikanci su osvojili 64 mjesta u parlamentu ove države.

Samim tim, rezultati izbora pokazuju kako će Emmanuel Macron za formiranje većine od 289 zastupničkih mjesta morati posegnuti za formiranjem koalicije, najvjerovatnije s Republikancima što je plan koji se neće svidjeti Macronu.

Ono što zabrinjava Emmanuela Macrona jeste i činjenica da dvojica ministara u francuskoj vladi nisu uspjela osvojiti dovoljno glasova što znači kako će nakon izbora Macron morati posegnuti za novim restruktuiranjem vlasti.

Povodom rezultata parlamentarnih izbora oglasili su se svi relevantni političari u Francuskoj, a kao što se i očekivalo, reakcije na izborne rezultate potpuno su oprečne. Premijerka Francuske Elisabethe Borne naglasila je kako će se već od danas koalicija okupljena oko Macrona posvetiti formiranju većine, ali je naglasila kako rezultatima izbora ne mogu biti zadovoljni.

“Situacija je bez presedana. Nikada Narodna skupština nije doživjela ovakvu konfiguraciju pod Petom republikom”, rekla je Borne.

Stranka Marine Le Pen s druge strane imala je razlog za slavlje. Njena politička opcija osvojila je 89 mandata što znači da će nakon dugo vremena moći formirati zastupničku grupu čime stranka u parlamentu dobija na dodatnom značaju.

“Ljudi su odlučili da u skupštinu postave moćnu parlamentarnu grupu iz Nacionalnog okupljanja”, rekla je Le Pen nakon objave izbornih rezultata.

Povodom rezultata izbora oglasio se i ljevičarki blok NUPES koji je, uzevši u obzir stanje ljevice u Francuskoj, ostvario i više nego dobar rezultat.

“To je potpuno neočekivana situacija. Slom predsjedničke stranke je potpun i on nema jasnu većinu na vidiku”, rekao je Jean-Luc Melenchon.

Nakon izborne noći, pred predsjednikom Francuske, ali i političarima okupljenim oko njega je težak zadatak formiranja skupštinske većine, a mnogi strahuju da će zbog različitih političkih programa formiranje većine u parlamentu biti izuzetno teško postići.

Zbog toga, nije nemoguće da Francuska uđe u period neizvjesnosti koji vrlo lako može završiti političkom blokadom države.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime