Naslovnica Novo Rim zatrpan smećem, traži se reakcija UNESCO-a

Rim zatrpan smećem, traži se reakcija UNESCO-a

Rim zatrpan smećem, traži se reakcija UNESCO-a
Rim zatrpan smećem, traži se reakcija UNESCO-a

Radnici u kulturi, umjetnici, profesori i aktivisti za zaštitu okoliša obratili su se UNESCO-u insistirajući da od gradske uprave zaštiti kulturna dobra Rima zbog toga što se na ulicama nalaze velike količine smeća, ali i zbog drugih problema.

Pismo kojim su se obratili potpisalo je 150 ljudi, a u njemu su se požalili i da ih vlasti italijanske prijestolnice ignorišu. Nadležni ne uspijevaju grad održati čistim usljed znatnog porasta broja ugostiteljskih objekata. Osim smeća, problem predstavlja i veliki broj električnih romobila.Čelnici UNESCO-a je ukazano da je opća situacija, kako su naveli, poražavajuća.


Direktorica agencije za zaštitu okoliša Myriam D’Andrea je izjavila da se grad razvija na “divlji način”. Da je situacija haotična govori i to da su dvojica američkih turista krajem prošle sedmice bacili električne romobile niz Španske stepenice, svjetsku znamenitost. Zbog toga su obojica kažnjeni sa po 400 eura.

Nedavno je turista iz Saudijske Arabije luksuzni Maserati vozio niz spomenutu znamenitost iz 17. stoljeća. Grad se suočava i s mnogim drugim problemima.

Roberto Gualtieri, koji je za gradonačelnika izabran u oktobru prošle godine, je obećao da će Rim biti očišćen od smeća, ali to se nije desilo, piše list Guardian.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime