Naslovnica Novo Rumunija traži stalno prisustvo američke vojske u državi: Rusija nam nije prijatelj

Rumunija traži stalno prisustvo američke vojske u državi: Rusija nam nije prijatelj

0
Rumunija traži stalno prisustvo američke vojske u državi: Rusija nam nije prijatelj
Rumunija traži stalno prisustvo američke vojske u državi: Rusija nam nije prijatelj

Ambasador Rumunije u Sjedinjenim Američkim Državama Andrei Muraru izjavio je u intervjuu za Washington Post kako je ovoj državi potrebno stalno prisustvo američke vojske s obzirom da je Rumunija država s dugom i traumatičnom historijom ruske agresije.

Prema riječima ovog diplomate, NATO bi u narednom periodu trebao ojačati jugoistočni dio saveza naročito u kontekstu tenzija na relaciji Kijev – Moskva.

“To je ono što nam je potrebno, stalno prisustvo. Kao što smo vidjeli u posljednjih sedam godina, Rusija nam nije prijatelj i to je jasno. Rumunija je država s dugom i traumatičnom historijom kada govorimo o ruskoj agresiji”, rekao je Muraru.

Prema pisanju Washington Posta, Rumunija koja je ušla u NATO savez 2004. godine, posebno je izložena ruskom utjecaju i zbog toga zahtijeva dodatne američke trupe na teritoriji.

Osim toga, Rumunija je država koja ima najveću kopnenu granicu s Ukrajinom, a ima i priobalno područje na području Crnog mora koje je izuzetno teško braniti u slučaju sukoba.

“Rumunija je također dom jedine operativne jedinice za protivraketnu odbranu ‘Aegis Ashore’ što čini Moskvu još više bijesnom”, navodi Washington Post.

Prethodni članakPoluvrijeme na Super Bowlu je na scenu doveo nostalgični hip-hop i Eminema na koljenima
Naredni članakNaučno analizirano više od 500 logotipa

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime