Naslovnica Novo Rusi bacili dvije “super moćne” bombe na Mariupolj

Rusi bacili dvije “super moćne” bombe na Mariupolj

Rusi bacili dvije
Rusi bacili dvije "super moćne" bombe na Mariupolj

Dvije “super moćne” bombe potresle su u utorak opkoljeni lučki grad Mariupolj dok su ukrajinske vlasti dale novu ponudu da odvedu civile iz grada, koji je pod neprestanim granatiranjem od početka ruske invazije.

Bombardovanje Mariupolja stiže dok se očekuje da će nove sankcije Rusiji biti objavljene u četvrtak kada se predsjednik Joe Biden sastaje sa evropskim saveznicima u Briselu.Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su mirovni pregovori s Rusijom o okončanju rata bili teški i ponekad konfrontacijski, ali je dodao da idu “korak po korak naprijed”.

Zelenski je također rekao da 100.000 ljudi živi u opkoljenom gradu Mariupolju u neljudskim uslovima, bez hrane, vode i lijekova.Regionalni guverner Ukrajine rekao je u utorak da se ruske i ukrajinske snage bore u gradu Mariupolju i optužio ruske trupe da neselektivno pucaju na stambena područja i ukrajinske vojne ciljeve. Rusi su negirali da su pucali na civile.

Zamjenik gradonačelnika Mariupolja Sergej Orlov je za France24 govorio o užasima s kojima se civili suočavaju.

“Rusija ne želi da dozvoli ukrajinskim građanima da se evakuišu na ukrajinsku stranu. Oni daju sve od sebe da ih evakuišu u Rusiju, da ih gurnu, da im granatiraju kuće… To je kriminal, to su ratni zločini”, izjavio je.

Ruska invazija na Ukrajinu traje skoro mjesec dana, a uprkos pregovorima delegacija dvije zemlje i dalje se ne vidi rješenje za prekid vatre.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime