Naslovnica Novo Rusi granatirali nuklearnu elektranu

Rusi granatirali nuklearnu elektranu

Rusi granatirali nuklearnu elektranu
Rusi granatirali nuklearnu elektranu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć je uputio dramatičan poziv na hitnu akciju svijeta usred ruskih napada na najveću nuklearnu elektranu u Evropi – Zaporožje. Na svu sreću požar je ugašen rano jutros nakon velike borbe vatrogasaca – prvo da stignu do mjesta, a zatim i da ugase vatrenu stihiju.

“Najveća nuklearna elektrana u Evropi trenutno gori”, rekao je Volodimir Zelenski sinoć u videu objavljenom na Twitteru.

On je optužio Ruse da su namjerno pucali na šest reaktora elektrane u Zaporožju koristeći tenkove opremljene termovizijom. Pozivajući se na “globalnu katastrofu” u Černobilu 1986. godine, upozorio je da će posljedice pada u Zaporožju biti daleko gore.

“Evropljani, probudite se, molim vas. Recite svojim političarima da ruske snage pucaju na nuklearnu elektranu u Ukrajini“, molio je.

Zelenski je rekao da je bio u kontaktu s liderima SAD-a, Velike Britanije, EU, Njemačke i Poljske, kao i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, ali je pozvao obične građane da uzbune i svoje političare.”Ruska propaganda je u prošlosti upozoravala da će prekriti svijet nuklearnim pepelom. Sada ovo nije samo upozorenje, ovo je stvarno”, poručio je.

Nakon duge borbe sa vatrenom stihijom vatrogasci su uspjeli staviti nuklearnu elektranu pod kontrolu.

Vatra je nesmetano buktila skoro sat vremena dok su se vatrogasci mučili da dođu do zgrade. Služba je ranije javila da ih ruske trupe sprečavaju da ugase požar.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije potvrdila je na svojoj Facebook stranici da su spasioci stigli oko 05:20 po lokalnom vremenu.

Gradonačelnik Energodara Dmitro Orlov rekao je da su borbe kod nuklearne elektrane jutros prestale, prenosi BBC.

Prema izvještajima ukrajinskih zvaničnika za vanredne situacije, granatiranje je izazvalo požare na trećem, četvrtom i petom spratu zgrade u nuklearnom kompleksu.

“U 06:20 sati (po lokalnom vremenu) ugašen je požar u zgradi za obuku Zaporizške NE u Energodaru. Žrtava nema”, napisala je Državna služba za vanredne situacije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime