Naslovnica Novo Rusi tvrde da imaju novu generaciju laserskog oružja koje koriste u Ukrajini

Rusi tvrde da imaju novu generaciju laserskog oružja koje koriste u Ukrajini

0
Rusi tvrde da imaju novu generaciju laserskog oružja koje koriste u Ukrajini
Rusi tvrde da imaju novu generaciju laserskog oružja koje koriste u Ukrajini

Ruski vladin zvaničnik otkrio je da u Ukrajini koriste novu generaciju snažnog laserskog oružja za spaljivanje dronova, a kako bi se suprotstavili velikoj količini zapadnog oružja koje isporučuju napadnutoj zemlji.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 2018. godine predstavio je novi laser koji se zove Peresvet i nazvan je po srednjovjekovnom ruskom pravoslavnom monahu koji je poginuo u borbi. Malo toga se od tada zna o ovom oružju.

Zamjenik ruskog premijera Jurij Borisov je pak rekao da su ovi laseri već uveliko raspoređeni u Ukrajini i da mogu zaslijepiti satelite i do 1.500 km iznad Zemlje. No, rekao je i da koriste novije sisteme koji mogu spržiti dronove i drugu opremu.

Borisov je rekao da je jučer provedeno testiranje oružja kojim je dron udaljen pet kilometara spržen u roku od pet sekundi.

Nova generacija laserskog oružja može spaliti mete

“Ako Peresvet može zaslijepiti, onda nova generacija laserskog oružja nazvana Zadira dovodi do fizičkog uništenja mete – toplinskog uništenja i one izgaraju”, rekao je Borisov za rusku državnu televiziju.

Gotovo se ništa ne zna o Zadiri osim podatka da je 2017. godine ruska državna nuklearna korporacija Rosatom pomogla u razvoju tog oružja u sklopu programa za stvaranje oružja na novim fizičkim principima.

Prethodni članakRusi zatvorili 900 zarobljenih branioca Mariupolja koji čekaju Putinovu odluku
Naredni članakGoogleova ruska produžnica podnosi zahtjev za bankrot

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime