Naslovnica Novo Rusi tvrde da imaju novu generaciju laserskog oružja koje koriste u Ukrajini

Rusi tvrde da imaju novu generaciju laserskog oružja koje koriste u Ukrajini

Rusi tvrde da imaju novu generaciju laserskog oružja koje koriste u Ukrajini
Rusi tvrde da imaju novu generaciju laserskog oružja koje koriste u Ukrajini

Ruski vladin zvaničnik otkrio je da u Ukrajini koriste novu generaciju snažnog laserskog oružja za spaljivanje dronova, a kako bi se suprotstavili velikoj količini zapadnog oružja koje isporučuju napadnutoj zemlji.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 2018. godine predstavio je novi laser koji se zove Peresvet i nazvan je po srednjovjekovnom ruskom pravoslavnom monahu koji je poginuo u borbi. Malo toga se od tada zna o ovom oružju.

Zamjenik ruskog premijera Jurij Borisov je pak rekao da su ovi laseri već uveliko raspoređeni u Ukrajini i da mogu zaslijepiti satelite i do 1.500 km iznad Zemlje. No, rekao je i da koriste novije sisteme koji mogu spržiti dronove i drugu opremu.

Borisov je rekao da je jučer provedeno testiranje oružja kojim je dron udaljen pet kilometara spržen u roku od pet sekundi.

Nova generacija laserskog oružja može spaliti mete

“Ako Peresvet može zaslijepiti, onda nova generacija laserskog oružja nazvana Zadira dovodi do fizičkog uništenja mete – toplinskog uništenja i one izgaraju”, rekao je Borisov za rusku državnu televiziju.

Gotovo se ništa ne zna o Zadiri osim podatka da je 2017. godine ruska državna nuklearna korporacija Rosatom pomogla u razvoju tog oružja u sklopu programa za stvaranje oružja na novim fizičkim principima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime