Naslovnica Novo Rusi nastavljaju s napadima na Harkov i Mariupolj

Rusi nastavljaju s napadima na Harkov i Mariupolj

Rusi nastavljaju s napadima na Harkov i Mariupolj
Rusi nastavljaju s napadima na Harkov i Mariupolj

Glavni štab vojske Ukrajine je objavio operativne podatke za ovo jutro u kojima se navodi da okupatori nastavljaju raketne i bombaške napade na civilnu infrastrukturu u oblastima Harkova i Zaporožja. Biden je ponovo ruske zločine nazvao genocidom, a Zelenski je otvorio istragu o navodnom hemijskom oružju u Mariupolju.

Djelimična blokada i topničko granatiranje Harkova je nastavljeno, a na nekim od okupiranih teritorija Rusi formiraju jedinice “narodne milicije”. Zračni napadi su nastavljeni i na Mariupolj, a Rusi su u ofanzivi na morsku luku i metalurški kompleks Azovstal, koji se nalaze u ovom gradu.

Ukrajinska vojska je 12. aprila odbila šest napada u Donjeckoj i Luganskoj oblasti navode oni, uništivši pritom dva vozila i tri topnička sistema. Zračne snage su jučer oborile i avion Su-25.

Također, iz ukrajinskog štaba ističu da Rusija nastavlja slati “dobrovoljce” u Ukrajinu. Prema njihovim saznanjima, u Lenjingradskoj oblasti formiran je bataljon od oko 400 ljudi koji se sastoji isključivo od vojnika s borbenim iskustvom. Poslani su u Ukrajinu na pojačanje jedne od jedinica, 42. motorizirane divizije 58. mješovite armije.

Joe Biden o ratu u Ukrajini

Predsjednik SAD-a Joe Biden je sinoć kasno govorio o Ukrajini. Rekao je da se zlodjela otkrivena u Ukrajini kvalifikuju kao genocid te da je ranije izbjegavao to govoriti, ali sada vjeruje da je opravdano s obzirom na prizore koji se pojavljuju iz okupiranih gradova.

“Nazvao sam to genocidom jer je postalo sve jasnije i jasnije da Putin pokušava izbrisati čak i ideju da postoji Ukrajinac. Dokaza za to je sve više”, rekao je Biden novinarima u Iowi.

Osim toga, rekao je kako će pustiti advokatima na međunarodnom nivou da odluče o klasifikaciji zločina, a da će SAD pomoći da se o razaranju zna što više.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je prokomentarisao Bidenove izjave zahvalivši mu se, a govorio je i o upotrebi hemijskog oružja u Mariupolju navodeći da je takva mogućnost trenutno pod istragom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime