Naslovnica Novo Zbog sigurnosne situacije, Rusi neće održati referendum u Hersonu

Zbog sigurnosne situacije, Rusi neće održati referendum u Hersonu

Zbog sigurnosne situacije, Rusi neće održati referendum u Hersonu
Zbog sigurnosne situacije, Rusi neće održati referendum u Hersonu

Planovi za održavanje referenduma o pripajanju ukrajinske regije Herson Rusiji “pauzirani” su zbog trenutne sigurnosne situacije.

Kirill Stremousov, zamjenik šefa vojno-civilne regionalne uprave koju je imenovala Rusija, dodao je da je vitalni cestovni most Antonivskyi, koji prelazi rijeku Dnjepar u blizini grada Hersona, neprohodan za automobile nakon višesedmičnih ukrajinskih granatiranja, prenosi TASS.

Grad Herson okupirale su ruske trupe i ostaje jedini regionalni glavni grad pod njihovom kontrolom od početka invazije. Grad je okupiran početkom marta.

Ruski dužnosnici pozvali su na održavanje referenduma ovog mjeseca u okupiranim regijama, uključujući susjednu regiju Zaporožje na kojme bi se izglasalo ujedinjavanje ovih pokrajina sa Ruskom Federacijom.

Prošle sedmice Ukrajina je pokrenula protuofanzivu sa ciljem ponovnog preuzimanja regije nakon što je sedmicama vršila napade na ključna skladišta oružja i mostove. Prema dostupnim informacijama ukrajinske trupe ostvaruju veliki napredak i ruske linije odbrane su probijene na nekoliko mjesta. Oslobođen je i grad Visokopilia.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime