Naslovnica Novo Rusi optužili Ukrajinu da planira napad prljavom bombom

Rusi optužili Ukrajinu da planira napad prljavom bombom

Rusi optužili Ukrajinu da planira napad prljavom bombom

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu obavio je tokom vikenda niz razgovora sa ministrima odbrane nekoliko zapadnih zemalja, a ono što je interesantno, Šojgu je tokom razgovora optužio Ukrajinu da planira napad prljavom bombom.

Naime, Šojgu je tokom razgovora s francuskim ministrom odbrane Sebastienom Lecornuom razgovarao o situaciji u Ukrajini te je poručio kako se situacija ubrzano pogoršava.

“Šojgu je prenio svoju zabrinutost zbog mogućih provokacija Ukrajine upotrebom ‘prljave bombe'”, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane, prenosi Politico.

Na ove tvrdnje ruskih zvaničnika odmah su reagovali Ukrajinci, ali i Bijela kuća te su naglasili kako Ukrajina ne sprema nikakav napad prljavom bombom te da Šojguove tvrdnje mogu biti samo pokriće za Ruse da izvrše napade tom vrstom bombi u Ukrajini.

“Laž o ‘prljavoj bombi’ koju Ukrajina navodno sprema da upotrijebi je element već poznate taktike Kremlja. Ruski kriminalci ponovo pokušavaju preventivno da okrive žrtvu agresije za svoj zločin”, rekao je ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov.

Na navode Rusije oglasili su se i iz Bijele kuće, tačnije predstavnica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrenne Watson.

“Odbacujemo izvještaje o očigledno lažnim tvrdnjama ministra Šojgua da se Ukrajina sprema koristiti takvu vrstu bombe na svom tlu. Svijet će razmotriti svaki pokušaj da se ova optužba iskoristi kao izgovor za eskalaciju”, rekla je Watson.

Inače, tzv. prljava bomba predstavlja sredstvo koje je napunjeno radioaktivnim materijalom. Prilikom eksplozije, taj materijal se kroz sitne čestice rasipa po velikoj površini te je kontaminira.

Obično se u ovakvim bombama koriste lako dostupni radioaktivni izvori kao što su kobalt ili cezij. Ono što prljavu bombu razlikuje od atomske jeste sama eksplozija koja, za razliku od atomske bombe, ne proizvodi veliko razaranje i toplotno zračenje, ali svakako da šteti okolišu i ljudima koji se nalaze u neposrednoj blizini eksplozije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime