Naslovnica Novo Rusi se povlače oko Kijeva

Rusi se povlače oko Kijeva

Rusi se povlače oko Kijeva
Rusi se povlače oko Kijeva

Nakon pregovora održanih u Istanbulu postoje neki znakovi optimizma s obzirom na to da je Rusija obećala drastično smanjiti borbene operacije” u dva ključna područja u Ukrajini, međutim sudeći prema ukrajinskim i američkim izvještajima, postoji dobar razlog za rusko povlačenje.

Mnogi su skeptični prema ruskoj najavi o smanjenju vojnih operacija u Ukrajini. Vjeruje se da će Rusi iskoristiti priču o povlačenju kako bi se regrupisali.

U dnevnom operativnom izvještaju, javlja se da se ruske jedinice udaljavaju od Kijeva i Černihiva, ali glavni štab Oružanih snaga Ukrajine kaže da je takvo obećanje osmišljeno samo da ih dovede u zabludu. Vjeruje se da je povlačenje “vjerovatno rotacija pojedinačnih jedinica” s ciljem zavaravanja ukrajinskog vojnog vodstva i stvaranja “zablude” o značenju njihova razmještanja.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby je također rekao da prijetnja Kijevu ostaje uprkos tome što se ruski vojnici kreću iz grada. Osim toga, snage sada mogu biti usmjerene na istok zemlje.

Na pregovorima jučer je razgovarano i o humanitarnom problemu koji postoji u Ukrajini, a ukrajinski predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a Serhiy Kyslytsia je kazao kako je ta katastrofa zapravo dio ruske strategije.

Žao mi je što moram reći da Rusija ne pokazuje spremnost da odustane od svoje strategije namjernog pogoršanja humanitarne situacije na terenu. Nakon neuspjeha početnog plana, ruske trupe su prešle na plan B”, rekao je ukrajinski predstavnik.

Prema njegovim riječima, ovaj plan predviđa stvaranje humanitarne katastrofe kako bi se Ukrajina uvjerila na predaju. Tom prilikom je Putina, za kojeg kaže da koristi “hranu kao oružje”, uporedio sa Staljinom.

Tvrdnju potkrepljuje informacijama da su Rusi pucali na poljoprivrednu infrastrukturu i napali skladišta goriva, kao i time da Rusi blokiraju luke u Ukrajini.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime