Naslovnica Novo Rusi se ukopavaju oko Hersona: Priprema za “najtežu bitku”

Rusi se ukopavaju oko Hersona: Priprema za “najtežu bitku”

Rusi se ukopavaju oko Hersona: Priprema za

Ruske snage pripremaju se za “najtežu bitku” u strateškoj južnoj regiji Herson, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik, dok se Kremlj priprema braniti najveći grad pod svojom kontrolom od ukrajinske protuofanzive.

Ruske snage u regiji potisnute su posljednjih sedmica i riskiraju da budu zarobljene na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, gdje je glavni grad pokrajine Herson u ruskim rukama od prvih dana invazije na Ukrajinu.

Ruske vlasti evakuiraju stanovnike na istočnu obalu, ali Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da nema znakova da se ruske snage spremaju napustiti grad.

“S Hersonom je sve jasno. Rusi se popunjavaju, jačaju svoje grupiranje tamo”, rekao je Arestovič u videosnimci na internetu.

“To znači da se niko ne sprema za povlačenje. Naprotiv, najteže bitke će se odvijati za Herson”, dodao je.

Od četiri pokrajine koje je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio ruskim teritorijem u septembru, Herson je nedvosmisleno strateški najvažnija. Kontrolira i jedini kopneni put do poluotoka Krim koji je Rusija zauzela 2014. i ušće Dnjepra, goleme rijeke koja presijeca Ukrajinu.

Yuri Sobolevski, član svrgnutog proukrajinskog regionalnog vijeća Hersona, rekao je da vlasti koje je postavila Rusija vrše sve veći pritisak na stanovnike Hersona da odu.

“Postupci pretraživanja i filtriranja se intenziviraju kao i pretrage automobila i domova”, napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

U regiji Mikolaiv sjeverno i zapadno od grada Hersona artiljerijski napadi bjesnili su tokom utorka, prema objavi s prve linije na Rybaru, proruskom kanalu na Telegramu.

U okrugu Ishchenka sjeverno od Hersona, ukrajinske snage pokušale su konsolidirati svoje položaje, ali su bile prisiljene vratiti se na ranije linije, navodi se u objavi. Rečeno je da se ukrajinska vojska priprema za napredovanje cijelom dužinom fronta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime