Naslovnica Novo Rusi vježbaju nuklearne raketne napade

Rusi vježbaju nuklearne raketne napade

Rusi vježbaju nuklearne raketne napade
Rusi vježbaju nuklearne raketne napade

Rusko ministarstvo odbrane je saopćilo da su njene snage vježbale simulirane nuklearne raketne udare u Kalinjingradu, zapadnoj ruskoj enklavi smještenoj između Poljske i Litvanije na Baltiku.

To se događa u jeku invazije Rusije na Ukrajinu, gdje rat bijesni već 70 dana.

Nakon slanja trupa u Ukrajinu krajem februara, ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je prikrivene prijetnje nagoveštavajući spremnost na raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja.

Tokom simulirane vježbe Rusija je testirala simulirana “elektronska lansiranja” mobilnih balističkih raketnih sistema Iskander s nuklearnom sposobnošću, navodi se u saopćenju ministarstva odbrane.

Ruske snage su uvežbavale pojedinačne i višestruke udare po ciljevima imitirajući lansere raketnih sistema, aerodrome, zaštićenu infrastrukturu, vojnu opremu i komandna mjesta lažnog neprijatelja, navodi se u saopštenju.

Nakon izvođenja “elektronskih” lansiranja, vojna lica izvela su manevar promjene položaja kako bi izbjegli “mogući uzvratni udar”, dodaje Ministarstvo odbrane.

Borbene jedinice su uvežbavale i “dejstva u uslovima radijacije i hemijske kontaminacije”. U vježbama je učestvovalo više od 100 vojnika.

Rusija je stavila nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti ubrzo nakon što je Putin poslao trupe u Ukrajinu 24. februara. Šef Kremlja upozorio je na “munjevitu” odmazdu ako se Zapad direktno umiješa u ukrajinski sukob.

Posmatrači kažu da je posljednjih dana ruska državna televizija pokušala učiniti upotrebu nuklearnog oružja prihvatljivijom za javnost.

“Već dvije sedmice slušamo sa naših televizijskih ekrana da treba otvoriti nuklearne silose”, rekao je u utorak urednik ruskih novina i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime