Naslovnica Novo Rusi zatvorili 900 zarobljenih branioca Mariupolja koji čekaju Putinovu odluku

Rusi zatvorili 900 zarobljenih branioca Mariupolja koji čekaju Putinovu odluku

Rusi zatvorili 900 zarobljenih branioca Mariupolja koji čekaju Putinovu odluku
Rusi zatvorili 900 zarobljenih branioca Mariupolja koji čekaju Putinovu odluku

Više od 900 ukrajinskih vojnika se predalo iz opkoljene čeličane Azovstal koja se nalazio u Mariupolju, gradu koji je već duže od mjesec pod opsadom. Moskva je saopštila da zarobljenike vode u zatvorsku koloniju na teritoriju pod ruskom kontrolom.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova izjavila je u srijedu navečer da je od 959 ukrajinskih vojnika koje je Rusija zarobila nakon predaje, njih 51 na liječenju zbog povreda, a da je ostatak poslan u zatvorsku koloniju u gradu Olenivka na području Donjecka.

Također su objavili i videosnimke boraca iz Azovstala koji su odvedeni na bolničko liječenje u Novoazovsku, grad koji je također pod ruskom kontrolom. Na snimci je prikazana skupina muškaraca kako leže na krevetu, a neki su i govorili u kameru, međutim teško je potvrditi autentičnost.

Nakon što su se borci predali, Kijev je poručio kako traju pregovori o razmjeni boraca za ruske ratne zarobljenike, međutim Rusija nikada nije potvrdila da će doći do razmjene. A sada su objavili i gdje su odveli posljednje branitelje Mariupolja.

S obzirom na to da je ova pukovnija Azov, koja je i zarobljena u čeličani, okosnica ruske teorije o nacizmu u Ukrajini, vjerovatno je da će njihova sudbina biti teška. Kako pišu zapadni mediji, vjerovatno je da će o njima konačnu odluku donositi upravo Vladimir Putin.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime