Naslovnica Ekonomija Rusija razmatra prihvatanje bitcoina za naftu i gas, stručnjaci strahuju od zloupotrebe

Rusija razmatra prihvatanje bitcoina za naftu i gas, stručnjaci strahuju od zloupotrebe

Rusija razmatra prihvatanje bitcoina za naftu i gas, stručnjaci strahuju od zloupotrebe
Rusija razmatra prihvatanje bitcoina za naftu i gas, stručnjaci strahuju od zloupotrebe

Rusija razmatra prihvatanje bitcoina kao sredstva plaćanja za svoj izvoz nafte i gasa.

Član ruske Dume Pavel Zavalny rekao je jučer da bi “prijateljskim” zemljama moglo biti dozvoljeno da plaćaju u kriptovalutama ili u svojim lokalnim valutama.

Ranije ove sedmice, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da želi da “neprijateljske” zemlje kupuju njen gas za rublje.

Podrazumijeva se da ovaj potez ima za cilj jačanje ruske valute, koja je ove godine izgubila preko 20% na vrijednosti.

Sankcije koje su uvele Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Evropska unija, nakon invazije na Ukrajinu, opteretile su rusku rublju i podigle troškove života u Rusiji.

Međutim, Rusija je i dalje najveći svjetski izvoznik prirodnog plina i drugi najveći dobavljač nafte.

Zavalny, koji je na čelu komiteta ruske Dume za energetiku, rekao je u četvrtak da zemlja istražuje alternativne načine za primanje plaćanja za izvoz energije.

On je rekao da su Kina i Turska među “prijateljskim” zemljama koje “nisu bile uključene u pritisak sankcija”.

“Već dugo predlažemo Kini da pređe na obračune u nacionalnim valutama za rublje i juane”, rekao je Zavalny. “S Turskom će to biti lire i rublje.”

Zavalny je dodao: “Možete i trgovati bitcoinima.”

Analitičari kažu da bi Rusija mogla imati koristi od prihvatanja popularne kriptovalute, uprkos rizicima.

“Rusija vrlo brzo osjeća uticaj sankcija bez presedana”, rekao je David Broadstock, viši naučni saradnik na Institutu za energetske studije u Singapuru. “Postoji potreba za jačanjem ekonomije i na mnogo načina, Bitcoin se smatra sredstvom visokog rasta”, piše BBC.

Međutim, napomenuo je da je vrijednost bitcoina ove godine porasla za čak 30%. Za poređenje, dolar se trgovao unutar 5% u odnosu na euro.

Jasno prihvatanje bitcoina, u poređenju sa drugim tradicionalnim valutama, unosi znatno veći rizik u trgovini prirodnim gasom“, rekao je Broadstock.

“Štaviše, jedan od glavnih ‘prijateljskih’ trgovinskih partnera za Rusiju je Kina, a kriptovaluta je zabranjena za upotrebu u Kini”, dodao je. “Ovo jasno ograničava potencijal za plaćanje korištenjem Bitcoina.”

Postoji zabrinutost da bi ruski oligarsi mogli koristiti virtuelne valute kako bi izbjegli sankcije.

Ovo je podstaklo ukrajinsku vladu, kao i američke i evropske političare da zatraže od platformi za kriptovalute da zabrane sve ruske korisnike.

Ali mnoge kompanije su to isključile..

“Neki obični Rusi koriste kriptovalute kao spas sada kada je njihova valuta propala”, rekao je Brian Armstrong, izvršni direktor kompanije za kriptovalute Coinbase.

Rekao je: “Mnogi od njih se vjerovatno protive onome što njihova zemlja radi, a zabrana bi im također naštetila.”

U srijedu su Putinovi komentari o prisiljavanju da “neprijateljske” zemlje plaćaju u rubljama doveli valutu do tronedeljnog maksimuma.

Međutim, mnogi postojeći gasni ugovori su dogovoreni u eurima i nejasno je da li Rusija može da ih promijeni. EU se oslanja na Rusiju za 40% svog gasa.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime