Naslovnica Vijesti Rusija smanjuje isporuke gasa Njemačkoj

Rusija smanjuje isporuke gasa Njemačkoj

Rusija smanjuje isporuke gasa Njemačkoj
Rusija smanjuje isporuke gasa Njemačkoj

Kompanija Gazprom saopćila je kako će se u narednom periodu značajno smanjiti isporuke gasa Njemačkoj iz Rusije, a kao razlog su navedeni problemi s dijelovima Siemens grupacije.

Prema informacijama njemačkih medija, isporuke gasa Njemačkoj preko gasovoda Sjeverni tok 1 bit će smanjene za 40% čime se Njemačkoj može garantovati samo 100 miliona kubnih metara gasa dnevno umjesto uobičajenih 167 miliona kubnih metara koliko je predviđeno ugovorom.

“Državno preduzeće kasni u popravci. Plinski kompresor nije vraćen na vrijeme s popravke. Nejasno je koliko će problem trajati i kakve će posljedice imati po skladištenje plina u Evropi”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Interesantno, ovaj potez Gazproma uslijedio je samo dan nakon što je njemački kancelar Olaf Scholz najavio jaču vojnu podršku Ukrajini.

“Isporučit ćemo, između ostalog, moderne sisteme protivraketne odbrane i radar za otkrivanje artiljerije”, rekao je Scholz.

Inače, gasovod Sjeverni tok 1 pušten je u rad 2011. godine i predstavlja gasovod najvećeg kapaciteta između Rusije i Njemačke. Prema podacima Gazproma, tokom 2021. godine kroz ovaj gasovod je iz Rusije u Evropu izvezeno 59,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa.

“Za razliku od gasovoda Sjeverni tok 2, ovaj je otvoren prije ruske agresije na Ukrajinu i okupacije Krima. Isporuke ruskog prirodnog gasa u Evropi značajno su pale otkako su evropske sankcije Moskvi stupile na snagu zbog vojne intervencije u Ukrajini”, piše FAZ.

Početkom juna, Gazprom je objavio kako je u prvih pet mjeseci 2022. godine isporučio četvrtinu manje gasa zemljama izvan bivšeg SSSR-a nego u istom periodu prošle godine. Prije dvije sedmice, kompanija je objavila kako je od januara do maja izvezeno 61 milijardu kubnih metara gasa što je 27,6% manje nego u 2021. godini.

Zbog odluke država da ne pristanu na plaćanje gasa u rubljama, Gazprom je već ranije obustavio isporuke gasa Poljskoj, Finskoj, Nizozemskoj te Bugarskoj.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime