Naslovnica Novo Rusija traži da se u Ukrajini ponovo omogući pristup YouTube kanalima njihovih...

Rusija traži da se u Ukrajini ponovo omogući pristup YouTube kanalima njihovih medija

0
pristup YouTube kanalima
pristup YouTube kanalima

Ruski državni regulator za komunikacije u nedjelju je rekao da je pisao Googleu i zatražio da se pristup kanalima ruskih medija na YouTubeu ponovo omogući na teritoriji Ukrajine.

Regulator, Roskomnadzor, saopštio je da želi da se uklone sva ograničenja uvedena na kanale na ruskom jeziku na YouTubeu medijskih kuća RBC, TV Zvezda i Sputnjik.

Iz ruske medijske službe u nedelju su kazali da su od Googlea zahtijevali i objašnjenja za navedena ograničenja.

Roskomnadzor je istakao da je ranije dobio informaciju od redakcija ovih medija “o ograničenjima koje je uvela administracija YouTubea kanalima na ruskom jeziku na teritoriji Ukrajine”.

“Američki internet servisi, uključujući YouTube video hosting platformu, učestvuju u medijskom ratu, namjerno ograničavajući ruske medije, uključujući i one koji su zvanični ruski izvori informacija”, naveo je nadzornik.

Ruski medijski regulator je u pismu upućenom administraciji YouTubea naveo da “takve radnje krše ključne principe slobodne distribucije informacija i nesmetanog pristupa građana njima”.

Ranije je YouTube objavio da se pridružuje Meti u zabrani ruskim medijskim organizacijama koje finansira država da prikazuju oglase ili profitiraju na platformi.

Kao odgovor, Moskva je u petak saopćila da djelimično ograničava pristup Facebooku optužujući ga za “cenzuru” ruskih medija.

Google je također zabranio preuzimanje mobilne aplikacije ruskog RT kanala u Ukrajini na zahtjev Kijeva, navodi se u saopštenju objavljenom u nedjelju.

Prethodni članakGoogle onemogućio reklame ruskim državnim medijima
Naredni članakRusija u pokušaju kontrole širenja informacija o ratu cenzuriše Twitter i Facebook

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime