Naslovnica Novo Rusima neće biti zabranjen ulaz u EU, ali će im biti teže...

Rusima neće biti zabranjen ulaz u EU, ali će im biti teže i skuplje dobiti vizu

Rusima neće biti zabranjen ulaz u EU, ali će im biti teže i skuplje dobiti vizu
Rusima neće biti zabranjen ulaz u EU, ali će im biti teže i skuplje dobiti vizu

Evropska unija već neko vrijeme razmišlja o otežavanju dobijanja vize ruskim državljanima, a posljednji prijedlog Evropske komisije odnosi se na komplikovanje procedure podnošenja zahtjeva i povećanje taksi sa 35 eura na 80.

Ova odluka ako bude usvojena, trebalo bi da se nastavi sve dok Moskva vodi svoj agresivni rat protiv Ukrajine, saopćila je Evropska komisija.

Oni su dali nekoliko prijedloga za otežavanja ulaska u EU ruskim državljanima, među kojima je:

  • Veća naknada od 80 eura umjesto 35
  • Duži proces prijave
  • Ograničenje vize za više ulazaka
  • Duža lista prateće dokumentacije

Više od milion Rusa otputovalo je u zemlje EU od početka invazije na Ukrajinu u februaru, a prema postojećem sporazumu o vizama između EU i Rusije u kojem su Rusi uživali u pojednostavljenom procesu u prethodnih 15 godina. Margaritis Schinas, potpredsjednik Komisije EU, rekao je da je Rusija “potpuno potkopala” povjerenje na kojem se zasniva postojeći sporazum.

Potez od utorka uslijedio je nakon prošlosedmične odluke ministara vanjskih poslova EU, kada su se u principu složili da suspenduju postojeći sporazum o viznom režimu s Moskvom.

Plan je viđen kao kompromis, s obzirom na to da su Ukrajina i neke zemlje članice EU pozvale na potpunu zabranu ulaska u EU ruskim državljanima, ali su se druge zemlje poput Francuske i Njemačke protivile odlasku tako daleko.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime