Naslovnica Ekonomija Ruska ekonomija zbog sankcija i rata bilježi gubitke

Ruska ekonomija zbog sankcija i rata bilježi gubitke

Ruska ekonomija zbog sankcija i rata bilježi gubitke
Ruska ekonomija zbog sankcija i rata bilježi gubitke

Dvije sedmice od početka invazije Rusije na Ukrajinu, ali i uvođenja međunarodnih sankcija, ruska ekonomija već trpi velike gubitke.

U jednoj od prvih procjena štete, izvještaj Bloomberg Economicsa pokazuje kako je izlazna proizvoda Rusije pala za 2%, što je pad koji se može mjeriti s periodom početka pandemije koronavirusa 2020. godine.

“Pad znači da je više od 30 milijardi dolara ‘izbrisano’ iz godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Rusije. Prvobitna prognoza Bloomberga je da će ruski BDP u 2022. godini pasti za oko 9%”, navodi ovaj list.

Prema izvještaju stručnjaka, kolaps ruske ekonomije u prvim danima rata liči na pad koji je Rusija doživjela početkom pandemije. Brojne međunarodne institucije i organizacije ističu kako će Rusija zbog invazije na Ukrajinu osjetiti posljedice i u narednoj godini.

“U prognozi Bank of America se navodi da će ruski BDP ove godine pasti oko 13%, uz mogući dublji pad ukoliko se obustavi nabavka energije iz Rusije. Martovsko istraživanje analitičara Ruske banke pokazalo je kako će se privreda ove godine smanjiti za 8%”, navodi Bloomberg.

Uzevši u obzir situaciju na tržištu, stručnjaci ističu kako će kupovna moć ruskog stanovništva i u budućem periodu biti ozbiljna narušena.

“Rusija ulazi u duboku recesiju, s padom rublje koja povećava inflaciju i ozbiljno narušava kupovnu moć ruskog stanovništva”, izjavila je izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime