Naslovnica Novo Ruske snage napuštaju područje Černobila nakon što su bile izložene radijaciji

Ruske snage napuštaju područje Černobila nakon što su bile izložene radijaciji

Ruske snage napuštaju područje Černobila nakon što su bile izložene radijaciji
Ruske snage napuštaju područje Černobila nakon što su bile izložene radijaciji

Ukrajinska državna energetska kompanija Energoatom objavila je da ruske trupe napuštaju području černobilske nuklearne elektrane nakon što su bile izložene radijaciji.

Prema ukrajinskim tvrdnjama ruske trupe su se izložile radijaciji nakon što su kopali rovove u visoko kontaminiranom području oko mjesta gdje se desila najveća nuklearna katastrofa u historiji.Energoatom nije saopćio podatke o stanju ruskih trupa ili koliko ih je bilo pogođeno. Kako navode ruski vojnici su počeli da paniče na prve znakove bolesti koji su se javili i počeli da pripremaju odlazak.

Ukrajinska državna agencija za upravljanje zonom isključenja je naknadno saopćila da su okupatorske trupe napustile zonu Černobila te da su sa sobom poveli pripadnike ukrajinske nacionalne garde koji su zarobljeni 24. februara.

Kremlj nije komentarisao ove navode, dok Međunarodna agencija za atomsku energiju nije imala dovoljno informacija da potvrdi ukrajinske tvrdnje.Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, Rafael Mariano Grossi je saopćio da su u bliskom kontaktu sa ukrajinskom stranom oko slanja pomoći i podrške za nuklearnu elektranu Černobil u sljedećih nekoliko dana.

Od ulaska ruskih oružanih snaga u Černobil 24. februara, izvršena je samo jedna smjena radnog osoblja u nuklearnoj elektrani i to 20./21. marta.

Državna agencija Ukrajine za upravljanje zonama isključenja priopćila je 23. marta da su Rusi oštetili njihov Centralni analitički laboratorij koji je obrađivao mnogo radioaktivnog otpada.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime