Naslovnica Novo Ruski ambasador pri UN: Priznanje se nije dogodilo “iznenada”, to je odluka...

Ruski ambasador pri UN: Priznanje se nije dogodilo “iznenada”, to je odluka da se zaštite stanovnici tih regija

Ruski ambasador
Ruski ambasador

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija održan je na zahtjev Ukrajine povodom odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska, dva otcjepljena ukrajinska područja.

Među brojnim koji su se obratili na sastanku bio je i Vasily Nebenzya, ruski ambasador pri UN-u. On kaže da rusko priznanje regiona Donjeck i Lugansk u Ukrajini kao nezavisnih nije se dogodilo “iznenada” već je bila odluka da se “zaštite i očuvaju” stanovnici u tim regijama.

U prevedenim primjedbama Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija tokom hitnog sastanka, Vasily Nebenzya je te regije nazvao “Luganska Narodna Republika” (LPR) i “Narodna Republika Donjeck” (DPR).

– Treba imati na umu da su DPR i LNR proglasile nezavisnost od Ukrajine još 2014. Ali mi ih priznajemo tek sada, uprkos visokom nivou podrške za to kako u samim republikama tako i u ruskom društvu od samog početka – rekao je Nebenzya.

Tvrdio je da je Ukrajina u to vrijeme “sa svojim građanima na istoku razgovarala jezikom topova i pucnjave, prijetnji i granatiranja”.

On je kazao da ostaje otvoren za diplomatiju, te utvrdio da je Ukrajina još uvijek vezana sporazumom iz Minska.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime