Naslovnica Novo Ruski ambasador pri UN: Priznanje se nije dogodilo “iznenada”, to je odluka...

Ruski ambasador pri UN: Priznanje se nije dogodilo “iznenada”, to je odluka da se zaštite stanovnici tih regija

0
Ruski ambasador
Ruski ambasador

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija održan je na zahtjev Ukrajine povodom odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska, dva otcjepljena ukrajinska područja.

Među brojnim koji su se obratili na sastanku bio je i Vasily Nebenzya, ruski ambasador pri UN-u. On kaže da rusko priznanje regiona Donjeck i Lugansk u Ukrajini kao nezavisnih nije se dogodilo “iznenada” već je bila odluka da se “zaštite i očuvaju” stanovnici u tim regijama.

U prevedenim primjedbama Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija tokom hitnog sastanka, Vasily Nebenzya je te regije nazvao “Luganska Narodna Republika” (LPR) i “Narodna Republika Donjeck” (DPR).

– Treba imati na umu da su DPR i LNR proglasile nezavisnost od Ukrajine još 2014. Ali mi ih priznajemo tek sada, uprkos visokom nivou podrške za to kako u samim republikama tako i u ruskom društvu od samog početka – rekao je Nebenzya.

Tvrdio je da je Ukrajina u to vrijeme “sa svojim građanima na istoku razgovarala jezikom topova i pucnjave, prijetnji i granatiranja”.

On je kazao da ostaje otvoren za diplomatiju, te utvrdio da je Ukrajina još uvijek vezana sporazumom iz Minska.

Prethodni članakAntony Blinken oštro osuđuje potez Rusije: To je predvidljiv i sramotan čin
Naredni članakPutin priznao pokrajine Lugansk i Donjeck: Situacija je kritična

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime