Naslovnica Novo Ruskim lobistima zabranjen ulaz u Evropski parlament

Ruskim lobistima zabranjen ulaz u Evropski parlament

Ruskim lobistima zabranjen ulaz u Evropski parlament
Ruskim lobistima zabranjen ulaz u Evropski parlament

Evropski parlament zabranio je ulazak lobistima koji predstavljaju ruske interese kako bi ih spriječio da šire moskovsku propagandu o ruskom ratu u Ukrajini.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola jučer je napisala na Twitteru da je “od ovoga trenutka predstavnicima ruskih kompanija zabranjen ulazak u prostorije Evropskog parlamenta”.

“Ne smijemo im dozvoliti nikakav prostor za širenje svoje propagande i lažnih, toksičnih narativa o invaziji na Ukrajinu”, rekla je Metsola.

Metsola je taj potez najavila na sastanku Konferencije predsjednika u četvrtak ujutro, rekao je njen glasnogovornik Jüri Laas. To dolazi kao diplomatska debata koja uključuje zabranu pružanja konsultantskih i računovodstvenih usluga Rusiji u šestom paketu sankcija EU.

Zabrana se “odnosi na sve subjekte koji su osnovani u Ruskoj Federaciji i koji su navedeni u registru transparentnosti EU”, rekao je Laas, kao i subjekte koji su pod sankcijama EU.

Metsola je također “naložila službama parlamenta da ispitaju druge ruske kompanije čiji bi predstavnici mogli širiti lažne informacije o ratu u Ukrajini ili pokušati zaobići sankcije uvedene na evropskom nivou”, dodao je.

Parlament je također pozvao Evropsku komisiju i Vijeće da blokiraju lobiste povezane s Rusijom. Grupa Zeleni/EFA pokrenula je peticiju kojom se poziva na takvu zabranu u parlamentu ranije ove sedmice – od tada je ažurirana kako bi se pozvao predsjednik Vijeća Charles Michel da da svoju podršku.

“Ovi lobisti i dalje imaju pristup drugim zgradama EU putem registra lobija EU”, navodi se u ažuriranoj peticiji Zelenih / EFA. “Pozivamo Charlesa Michela kao predsjednika Vijeća da osigura da im bude zabranjen ulazak u sve prostorije EU.”

Watchdogs je upozorio da bi fokus na kompanije sa sjedištem u Rusiji mogao ograničiti doseg zabrane.

“Ovo je dobrodošao prvi korak”, rekao je Nicholas Aiossa, zamjenik direktora i šef politike zastupanja u Transparency International EU, koji od marta poziva na ograničenja ruskog lobiranja. “Ali institucije moraju u potpunosti osigurati da ruski utjecaj u Briselu sada prestane , uključujući advokatske firme, konsultantske kuće i udruženja sa sjedištem u EU.”

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime