Naslovnica Novo SAD i NATO vjeruju da će se Bjelorusija uskoro pridružiti invaziji na...

SAD i NATO vjeruju da će se Bjelorusija uskoro pridružiti invaziji na Ukrajinu

SAD i NATO vjeruju da će se Bjelorusija uskoro pridružiti invaziji na Ukrajinu
SAD i NATO vjeruju da će se Bjelorusija uskoro pridružiti invaziji na Ukrajinu

SAD i NATO vjeruju da bi se Bjelorusija “uskoro” mogla pridružiti Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine, te navode da zemlja već poduzima korake u tom pravcu.

“Sve je vjerovatnije da će Bjelorusija ući u sukob”, rekao je u ponedjeljak vojni dužnosnik NATO-a.

“Putinu je potrebna podrška. Sve bi pomoglo”, objasnio je dužnosnik.

Bjeloruski izvor iz opozicije rekao je da su bjeloruske borbene jedinice spremne ući u Ukrajinu već sljedećih nekoliko dana, s hiljadama snaga spremnih za razmještaj. Prema mišljenju ovog izvora, to bi imalo manji vojni utjecaj nego geopolitički, s obzirom na implikacije pridruživanja druge zemlje ratu.

Visoki obavještajni dužnosnik NATO-a posebno je rekao kako savez ocjenjuje da bjeloruska vlada “priprema okruženje da opravda bjelorusku ofanzivu na Ukrajinu”.

Rusija je inače napad na Ukrajinu pokrenula dijelom s bjeloruskog teritorija, a hiljade ruskih vojnika okupilo se u Bjelorusiji uoči invazije Kremlja na Ukrajinu prošlog mjeseca, za šta su dvije zemlje tvrdile da se radi o vojnoj vježbi. Do danas pak nema naznaka da Bjelorusija trenutno učestvuje u borbama.

CNN-ovi izvori su naglasili da još uvijek nema naznaka da se Bjelorusija sprema ući u Ukrajinu te da je to odluka koja će biti donesena u Moskvi, a ne Minsku.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime