Naslovnica Novo SAD i Tajvan postigli važan dogovor o saradnji, čeka se odgovor Kine

SAD i Tajvan postigli važan dogovor o saradnji, čeka se odgovor Kine

0
SAD i Tajvan postigli važan dogovor o saradnji, čeka se odgovor Kine
SAD i Tajvan postigli važan dogovor o saradnji, čeka se odgovor Kine

SAD i Tajvan u srijedu su se složili da započnu trgovinske pregovore u okviru nove inicijative, rekavši da žele postići sporazume s “ekonomski značajnim ishodima”, što je još jedan znak pojačane potpore SAD-a otoku koji Kina smatra svojim teritorijem.

Washington i Taipei predstavili su američko-tajvansku inicijativu o trgovini 21. stoljeća u junu, samo nekoliko dana nakon što je Bidenova administracija isključila otok, koji Kina smatra svojim teritorijem, iz svog gospodarskog plana usmjerenog na Aziju i osmišljenog da se suprotstavi rastućem uticaju Kine.

Ured američkog trgovinskog predstavnika saopštio je da su dvije strane “postigle konsenzus o pregovaračkom mandatu” i da se očekuje da će se prvi krug pregovora održati početkom ove jeseni.

“Planiramo slijediti ambiciozan raspored za postizanje obveza po visokim standardima i smislenih ishoda koji pokrivaju jedanaest trgovinskih područja u pregovaračkom mandatu koji će pomoći u izgradnji pravednijeg, prosperitetnijeg i otpornijeg gospodarstva 21. stoljeća”, rekla je zamjenica trgovinskog predstavnika SAD-a Sarah Bianchi.

SAD i Tajvan postavili opsežan dnevni red za razgovor

U pregovaračkom mandatu navodi se da su SAD i Tajvan postavili opsežan dnevni red za razgovore o pitanjima poput olakšavanja trgovine, dobre regulatorne prakse i uklanjanja diskriminirajućih prepreka trgovini.

Rečeno je da će početak službenih razgovora biti u svrhu postizanja sporazuma s “obvezama visokog standarda i ekonomski značajnim ishodima”.

Nije spomenuta mogućnost širokog sporazuma o slobodnoj trgovini, za što je Tajvan lobirao.

Washington je, usprkos nedostatku službenih diplomatskih veza, želio ojačati potporu Tajvanu, posebno jer se suočava s pojačanim političkim pritiskom Kine.

Prethodni članakRonaldo ismijan na neviđen način nakon jednog od najtežih poraza
Naredni članakJapan poziva mlade da više konzumiraju alkohol

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime