Naslovnica Novo SAD najavile novi paket pomoći Ukrajini u iznosu od 3 milijarde dolara

SAD najavile novi paket pomoći Ukrajini u iznosu od 3 milijarde dolara

SAD najavile novi paket pomoći Ukrajini u iznosu od 3 milijarde dolara
SAD najavile novi paket pomoći Ukrajini u iznosu od 3 milijarde dolara

Američki zvaničnici najavili su kako će SAD u narednom periodu poslati novi paket pomoći Ukrajini i to u iznosu od tri milijarde dolara.

Prema pisanju Associated Pressa, zvaničnici bi detalje novog paketa pomoći trebali objaviti u srijedu, na dan kada Ukrajina slavi svoj dan nezavisnosti.

“Novcem će se finansirati ugovori za dronove, oružje i drugu opremu”, navodi se.

Za razliku od većine prethodnih paketa, novo finansiranje je u velikoj mjeri usmjereno na pomoć Ukrajini u osiguranju njenih odbrambenih kapaciteta.

Ranije isporuke bile su fokusirane na hitnije potrebe Ukrajine za oružjem i municijom te su uključivale materijal koji Pentagon već ima na zalihama i koji je mogao isporučiti u kratkom roku.

Povodom Dana nezavisnosti Ukrajine javnosti se obratio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji je naglasio kako će ova vojnopolitička alijansa nastaviti pružati podršku Ukrajini.

“Zima dolazi i bit će teška, a ono što sada vidimo je uporni rat iscrpljivanja. Ovo je bitka volje i bitka logistike. Stoga, moramo dugoročno održati našu podršku Ukrajini kako bi ona ostala suverena i nezavisna država”, rekao je Stoltenberg.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime