Naslovnica Novo SAD odobrila vizu Lavrovu

SAD odobrila vizu Lavrovu

SAD odobrila vizu Lavrovu
SAD odobrila vizu Lavrovu

Ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu i određenom broju članova delegacije koju on predvodi, odobrene su vize za ulazak u SAD kako bi prisustvovali Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).

“Vize su date Lavrovu i velikom broju članova delegacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Moskva je od Washingtona zatražila vize za 56 osoba, navodi se u pismu ruskog ambasadora u UN-u Vasilija Nebenzije od 2. septembra generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guteresu. Ruski diplomatski izvor rekao je u utorak da su Sjedinjene Američke Države odobrile 24 vize, prenosi Reuters.

SAD odobrila vizu Lavrovu a šta je sa ostatkom delegacije?

Nebenzia je u svom pismu također naveo da avionska posada Lavrovovog aviona nije dobila vize. Nije odmah bilo jasno da li je Washington dao vize za rusku posadu ili bi se od Lavrova očekivalo da leti komercijalnim avio kompanijama za New York.

Prema “sporazumu o sjedištu” UN-a iz 1947. godine, Sjedinjene Američke Države su općenito dužne dozvoliti pristup Ujedinjenim narodima stranim diplomatama, no Washington tvrdi da može uskratiti vize iz sigurnosnih, terorističkih i vanjskopolitičkih razloga.

Ujedinjene nacije su ranije ovog mjeseca saopštile da razgovaraju sa Sjedinjenim Američkim Državama o ruskim vizama.

Ministarstvo očekuje izdavanje viza i ostalim članovima delegacije kao i ubrzano rješavanje logističkih pitanja, imajući na umu da “restrikcije zbog ilegalnih sankcija SAD-a blokiraju logistički dolazak ruskih predstavnika na sjednicu Generalne skupštine”, navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Rusija već sedmicama kritikuje SAD zbog neizdavanja viza članovima ruske delegacije u svrhu učestvovanja u radu Generalne skupštine UN-a. Sastanak na visokom nivou Generalne skupštine UN-a počinje 20. septembra.

Kremlj je u utorak saopštio da SAD krši svoje obaveze time što nisu izdali vize cijeloj ruskoj delegaciji i rekao da će pozvati Ujedinjene nacije i Sjedinjene Američe Države na odgovornost za tu situaciju.

Sjedinjene Američke Države saopštile su ranije ovog mjeseca da ozbiljno shvaćaju svoje obaveze kao zemlja domaćin UN-a i da su podaci o vizama povjerljivi prema američkom zakonu, tako da ne mogu komentirati pojedinačne slučajeve.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime