Naslovnica Novo SAD razmatra uvođenje oštrijih sankcija Kini

SAD razmatra uvođenje oštrijih sankcija Kini

SAD razmatra uvođenje oštrijih sankcija Kini
SAD razmatra uvođenje oštrijih sankcija Kini

SAD razmatraju uvođenje novog paketa sankcija Kini kako bi je odvratile od invazije na Tajvan, sa druge strane Evropska unija je pod pritiskom Taipeija da učini isto.

Izvori navode da su razmatranja u Washingtonu u ranoj fazi, a sve to se javlja kao reakcija na konstantne prijetnje vojnom invazijom na ovaj otok koji Kina smatra svojim teritorijem.

Ideja je uvesti sankcije koje obuhvaćaju mnogo veći obim od postojećih. Trenutno se sankcije uvedene Kini uglavnom odnose na trgovinu i ulaganja u kompanije koje se bave računarskim čipovima i telekomunikacijskom opremom.

I dalje nisu poznate pojedinosti, odnosno na šta bi se mogle odnositi nove sankcije, ali u svakom slučaju uvođenje sankcija drugoj po redu svjetskoj ekonomiji bi moglo izazvati velike ekonomske nestabilnosti u cijelom svijetu.

Ekonomski analitičari u SAD-u smatraju da bi uvođenje sankcija Kini bila mnogo “ozbiljnija igra” od onih koje su trenutno uvedene Rusiji, uzimajući u obzir trenutnu ovisnost američke ekonomije od kineskog uvoza.

Podsjećamo, prošlog mjeseca Kina je ispalila nekoliko projektila u neposrednoj blizini Tajvana, te sa plovilima prešla nezvaničnu morsku granicu između ove dvije države. Žustra reakcija je bila odgovor na posjetu predsjedavajuće Zastupničkog doma američkog kongresa Nancy Pelosi koja je u Kini shvaćena kao namjerna provokacija.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime