Naslovnica Novo SAD zabranjuje uvoz ruske nafte i plina

SAD zabranjuje uvoz ruske nafte i plina

0
SAD zabranjuje uvoz ruske nafte i plina
SAD zabranjuje uvoz ruske nafte i plina

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden odlučio je zabraniti uvoz ruske nafte, pooštravajući sankcije ruskoj ekonomiji kao odmazdu za njenu invaziju na Ukrajinu.

Taj potez uslijedio je nakon molbi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog američkim i zapadnim zvaničnicima da prekinu uvoz, što je bio očigledan propust masovnih sankcija koje su Rusiji uvedene zbog invazije. Izvoz energije zadržao je stalan priliv gotovine u Rusiju uprkos inače ozbiljnim ograničenjima za njen finansijski sektor.

U svom obraćanju Bajden je istakao da je ovaj potez imao snažnu podršku u Kongresu.

– Donijeli smo ovu odluku u bliskoj konsultaciji sa svojim partnerima u EU. Naši partneri u EU se možda neće moći pridružiti ovim sankcijama, ali radimo na dugotrajnim strategijama kako i oni više ne bi bili ovisni o ruskom plinu. Ovo je korak koji poduzimamo da pritisnemo Putina još više. Razgovarao sam nekoliko puta sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim – rekao je Biden.

U toku svog obraćanja Biden se osvrnuo i na rusku ekonomiju. Ponovio je da su SAD oformile poseban tim za borbu protiv ruskih oligarha.

– Oni su zajedno sa Putinom ilegalno zaradili bogatstvo, sada treba da podijele i sankcije – istakao je Bajden, i nastavio:

Ruska agresija nas sve košta i nema mjesta za profitere.

Kako je istakao predsjednik SAD, Putinov rat je izazvao brojne smrti, humanitarnu krizu.

– Putin nastavlja svoj ubilački pohod bez obzira na cijenu – rekao je jasno Bajden, i dodao da će nastaviti pomagati Ukrajini.

Osvrnuo se i na napade na nuklearnu elektranu Zaporožje.

– Vidjeli smo da je prošle sedmice napao najveću nuklearnu elektranu u Evropi. Napada civile, bolnice. Putin može zauzeti grad ali nikada neće pobijediti Ukrajinu i njihov narod. Ovaj rat će Rusiju ostaviti slabom – zaključio je Bajden.

Prethodni članakRuski konvoj u blizini aerodroma Antonov
Naredni članakRusija najavila novi prekid vatre

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime