Naslovnica Novo Safari postao drugi browser koji je prešao granicu od milijardu korisnika

Safari postao drugi browser koji je prešao granicu od milijardu korisnika

Safari postao drugi browser koji je prešao granicu od milijardu korisnika
Safari postao drugi browser koji je prešao granicu od milijardu korisnika

Appleov browser Safari sada je drugi browser koji ima više od milijardu korisnika, što znači da ga koristi gotovo 20% korisnika interneta u svijetu.

Ove brojke je objavio Atlas VPN koji je proveo istraživanje s ciljem identificiranja browsera koji se najviše koriste u svijetu. Iako je Safari prešao “magičnu” granicu, ipak nije ni blizu Googleovom Chromeu i njegovim kolosalnim brojkama.

Atlas VPN je izvukao podatke iz GlobalStatesa i InternetWorld Statsa te prema njihovim brojkama Google Chrome ima više od 3,3 milijarde korisnik u svijetu. To znači da Chromeu pripada nešto više od 64% ukupnog tržišta browsera. Potom slijede Safari, Microsofr Edge, Firefox i Samsung Internet.

Microsoft Edge koristi više od 212 miliona korisnika, što je oko 4% tržišta. Firefox ima nešto više od 179 miliona korisnika te mu pripada oko 3% tržišta. U slučaju Samsung Interneta, ovaj browser ima gotovo 150 miliona korisnika ili 2,85% tržišta.

Atlas VPN popularnost browsera pripisuje njihovoj sigurnosti i dostupnosti, ali u slučaju Chromea korisnike privlači i dizajn. Google posjeduje veoma popularne aplikacije poput YouTubea, Google Mapsa i Google Drivea koje ljudi često koriste. Zbog tih aplikacija korisnici isprobavaju i druge Googleove usluge te u konačnici preuzmu i Chrome.

Safarijev uspjeh se temelji na tome jer dolazi na svim iPhoneima i Macovima, a popularan je i zbog sigurnosnih funkcija među kojima je Intelligent Track Prevention, funkcija koja sprečava praćenje korisnika na web stranicama.

Edge je prisutan na svim Microsoftovim uređajima, a jedno vrijeme je bilo teško preći na druge browsere i postaviti ih na default. Samsungov browser je na svim mobilnim uređajima ove kompanije.

Firefox je popularan također zbog sigurnosti jer nudi niz eksternzija koje štite korisnike od različitih oblika malwarea. Sadrži i Secure Shell network protocol koji osigurava sigurnu komunikaciju između uređaja.

Apple od 6. do 10. juna održava WWDC 2022 konferenciju developera, a očekuju se nove verzije iOS-a, MacOS-a te Appleov novi mikročip. BIt će interesantno vidjeti koje sigurnosne promjene je Apple pripremio za svoj softver i kako će one utjecati na Safari.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime