Naslovnica Vijesti BiH Schmidt: U BiH nije ugrožen mir

Schmidt: U BiH nije ugrožen mir

0
Schmidt: U BiH nije ugrožen mir
Schmidt: U BiH nije ugrožen mir

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt komentarisao je aktuelna dešavanja u našoj zemlji kao posljedicu ruske invazije na Ukrajinu.

Schmidt smatra da “u BiH nije ugrožen mir” te da je “ubijeđen da možemo sačuvati mirni period kojeg imamo od završetka rata u BiH”.

– Ja ću dati svoj doprinos tome. Ali isto tako, snage EUFOR-a trebaju da stvaraju stabilnost i povjerenje, trebaju da budu jasan znak da svjetska zajednica, posebno Evropa, nisu zaboravile i ne zaboravljaju BiH. Ja znam šta to znači ovdje. To nije nikakav znak da je porasla bilo kakva napetost nego je znak podrške za BiH – kazao je Schmidt.

– Mogu samo apelirati na gospodina Dodika i reći da se ne vara, nije da sam ja samo neka tetkica ovdje koja ispija kafice. Situacija može biti takva gdje ću morati reći da to ne može tako i odlučit ću kako bude trebalo. S obzirom na situaciju u svijetu, hoćemo zajedno neke stvari da uradimo. Ja ću dati doprinos tome – istakao je Schmidt.

Osvrnuo se i na SNSD-ov predloženi zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid u zamjenu za povratak u Državni parlament.

– Tako nešto nije uslov, nego ponuda. A ponuda je da se razgovara u Parlamentu i onda je to demokratsko rješenje. Pitanje šta se desilo u ovoj zemlji, ne samo u Srebrenici, nego i u drugim gradovima, sve etničke grupe imaju svoja iskustva i situacije koje niko ne želi vidjeti, ali društvo o tome mora razgovarati – kazao je Schmidt.

Prokomentirao je i Dodikovu otvorenu podršku Rusiji te da li je Zapad uvidio stvarnu opasnost u BiH i proruski uticaj.

– To je i tragično i neugodno. Slobodna zemlja, Bosna i Hercegovina, na Generalnoj skupštini UN-a odlučila je da sa najvećim dijelom zemalja osudi ovaj potez Rusije. A onda upravo preko Rusa poslati tamo neko pismo, stvarno ne znam šta da kažem na to i šta to treba da znači.

Da li je Dodik građanin države BiH iz Republike Srpske ili Federacije BiH, to je svejedno. Prema vani trebaju pokazati isto stanovište. Mogao je nazvati u Beograd i gospodin Vučić bi mu rekao kakva je njegova pozicija i njegov stav. Srbija se nije uključila u sankcije, ali su ipak u UN-u osudili agresiju. Nemam razumijevanja za postupanje Dodika, kakav je cilj toga? Treba li pljeskati onima koji tjeraju djecu Ukrajine u bijeg? – kazao je Schmidt .

Na pitanje koliko je realno da BiH dobije kandidatski status za EU, Schmidt je odgovorio da to neće biti tako jednostavno ni za Ukrajinu.

– Ali, da se postavi nešto što bi bila neka vrsta izjave o nadležnosti, da se kaže da BiH pripada Evropi i nigdje drugo, to smatram vrlo važnim i ispravnim potezom. Opominjem samo one koji misle da mogu onih 14 prioriteta zaboraviti, nasloniti se na fotelju i ništa ne raditi, to ne. Puno će se toga tražiti i sigurno će se morati ta cijena. Evropa mora sada dati signal i staviti jasno do znanja da je Zapadni Balkan Evropa i da ljudi trebaju da se osjećaju da su sigurni – kazao je Schmidt.

Prethodni članakMbappeu poništen gol kojim je najviše podsjetio na Ronalda
Naredni članakDžaferović: Dodik potkopava Dejton

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime