Naslovnica Novo Šef nuklearne straže UN-a došao u Ukrajinu

Šef nuklearne straže UN-a došao u Ukrajinu

Šef nuklearne straže UN-a došao u Ukrajinu
Šef nuklearne straže UN-a došao u Ukrajinu

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi boravi u Ukrajini trenutno gdje razgovara sa zvaničnicima ove zemlje o sigurnosti nuklearnih postrojenja u državi.

Grossi je u utorak na Twitteru objavio svoju fotografiju pored UN-ovog vozila i napisao da je upravo prešao granicu s Ukrajinom kako bi započeo IAEA-e koja se tiče sigurnosti nuklearnih postrojenja.

U saopćenju Agencije navodi se da će se razgovori usredotočiti na planove za isporuku “hitne tehničke pomoći kako bi se osigurala sigurnost nuklearnih postrojenja u zemlji”. Naglašeno je da će Grossi inicirati brzu podršku za njih.

“Razgovori s visokim državnim dužnosnicima usredotočit će se na planove agencije za isporuku hitne tehničke pomoći i pomoći u sprječavanju rizika od nesreće koja bi mogla ugroziti ljude i okoliš”, navedeno je u saopštenju.

Grossijeva lokacija u Ukrajini nije otkrivena, ali je planirano da posjeti jednu od elektrana u zemlji.

Inače, ruske snage su okupirale najveću nuklearnu elektranu Ukrajine u Zaporožju, kao i poznatu elektranu u Černobilu. Postoji zabrinutost oko sigurnosti tih lokacija, reaktora i osoblja u postrojenjima.

Grossi je rekao da sukob “dovodi ukrajinske nuklearne elektrane i druge objekte s radioaktivnim materijalom u opasnost bez presedana”. On ističe da je Ukrajina već nekoliko puta upozoravala na to otkako je počela ruska invazija.

Strah zbog ruske okupacije elektrana

Ukrajina ima 15 nuklearnih reaktora u četiri elektrane, plus one u Černobilu. Njih osam nastavlja s radom uprkos ruskoj opsadi, međutim postoje razni strahovi.

Ukrajinska vlada je 23. marta saopštila da su ruske snage opljačkale i uništile laboratorij u blizini nuklearne elektrane u Černobilu, koji je korišten za praćenje radioaktivnog otpada. Vladina agencija je također izvijestila da su uzorci radionuklida – nestabilnih atoma koji mogu emitirati visoke razine zračenja – uklonjeni iz laboratorija.

Ukrajinska vlada također je upozorila na nekoliko požara u blizini elektrane, za koje je kazala da ih je vjerojatno izazvalo rusko topništvo ili palež.

Ranije ovog mjeseca, bili su prisiljeni nekoliko dana koristiti struju iz dizel generatora u nuždi, prije nego što su ponovno spojeni na nacionalnu električnu mrežu nakon popravka oštećenih vodova.

Osoblje koje je radilo u Černobilu na dan kada je zarobljeno tek je nedavno imalo priliku otići kući, tri sedmice nakon što su se trebali rotirati s dolaznim timom. Radnici su bili zatvoreni 10 dana i bili su “iscrpljeni, psihički i emocionalno, ali uglavnom fizički”, rekao je lokalni gradonačelnik.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime